Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42 För att bli mjölkbedömare behövs n
umera minst en fil kand. Anders Kihlstrand har gått den långa vägen och brukar enligt kollegorna säga att han har en fil mjölk. M jölkbedömarna är en tynande skara yrkesmänniskor. Numera kallas de officiellt inte ens mjölkbedömare, utan analystekni- ker, och det finns bara ett tjugotal kvar – samtliga stationerade i Jönköping. För bara några år sedan hade mjölkbedömarna ett eget kollektivavtal ihop med äggbedömarna – det kallades lite spetsfundigt pannkaksavtalet. – Det här yrket har ändrat sig mycket genom åren, säger Anders Kihlström, som är en av de äldsta i gården eller åtminstone på Eurofins Steins, som numera ensamma sköter all mjölkbedömning i Sverige. Den omisskänliga doften av sur mjölk slår emot en när man kommer in på mjölkbedömarnas domäner. Hit kommer de prover mjölkbilschaufförerna tagit varje gång de hämtar mjölken på bondgårdarna. Anders och hans kollegor analyserar sedan mjölken, kollar bakterieförekomster, gör syrningskontroller för att avslöja antibiotikaförekomst, testar fett och protein halter samt mäter cellhalten –det sista för att spåra inflammationer. Mycket sköts numer av maskiner och robotar, men vissa moment, som till exempel att bedöma lukt och smak, kräver en professionell mjölkexpert. – Man går inte direkt omkring och skrattar hela dagarna, men det är ett trevligt jobb och ett kul gäng som jobbar här. Sen har jag aldrig jobbat med något annat så jag har inget att jämföra med, svarar Anders Kihlström på frågan om hans jobb är roligt. Anders Kihlström tog gräddfilen in i yrket. Pappan var mejerist och redan som tonåring började Anders sommarjobba på mejeriets laboratorium i hemstaden Katrineholm. – Jag diskade provkoppar på mjölkbedömningen. Nästan vartenda mejeri hade en egen mjölkbedömning på den tiden. Eftersom han var mycket intresserad av kemi – så pass att han och en likasinnad fick lov att härja fritt i skolans kemilabb kvällstid – valde han att läsa till kemiingenjör på gymnasiet. Han ville ju jobba i ett laboratorium och kokontroll- 42 KOLLEGA 7-11 föreningen hade lämpligt nog ett. Efter studenten och lumpen, fick han heltidsjobb där och i två år analyserade han fett och protein från varenda kossa i Mälardalen. – Förr åkte vi med tankbilen ut till gårdarna ett par gånger om året för att besiktiga mjölkrummen. En gång blev jag beordrad till djupaste Småland för att åka mjölkbil. Vi bodde i tankbilen i en vecka och när jag kom tillbaka till jobbet kände kollegorna inte igen mig, de tyckte jag såg ut som en luffare. – Jag saknar de där utflykterna, allt sånt är borta nu och vi har varken kontakt med bönderna eller kossorna längre. Mörkaste Småland har Anders Kihlström däremot fått se mer utav. Efter att ha jobbat först som biträdande labbchef och sedan som ordinarie i 20 år, lade företaget ned laboratoriet i Katrineholm. Anders fick nytt jobb på ett labb i Bollnäs och under nio månader fick han lära sina kollegor där att använda kontrollinstrumenten han jobbat med i Katrineholm. Därpå nappade han på erbjudandet att bli analystekniker i Jön köping. Han fick behålla sin chefslön och att kliva ner från chefspiedestalen var inga problem. – Det hade kanske varit skillnad om det varit på samma laboratorium jag varit chef för, men det här var nytt och mycket större, säger Anders, som fortfarande har sitt hem i Katrineholm och vecko- pendlar till Jönköping. – Min grundlön är i dag 22 755 kronor, det blir ett par tretusen mer med ob-tillägg och helgersättning – vi har öppet alla dagar i veckan och jobbar mycket kväll. Man tycker väl alltid att lönen är dålig, men jag har så jag klarar mig. I min mening är små utgifter viktigare än högre lön. Jag lever snålt och det går att klara sig på mindre om man vill. Jag kör till exempel storkok för att hålla kostnaderna nere. Korvgryta är ett stående inslag på menyn. Och till det – mjölk. – Jag gillar mjölk. Jag dricker en fyra liter i veckan, främst till frukost, men ibland till maten också, säger Anders Kihlstrand. JOHANNA ROVIRA SÅ KOM JAG HIT: MJÖLKBEDÖMARE NAMN: Anders Kihlstrand YRKE: Mjölkbedömare UTBILDNING: Gymnasium i Katrineholm FAMILJ: Två vuxna barn BOSTAD: Hus i Katrineholm, övernattningsetta i Jönköping. INTRESSEN: Spelar bas i ett coverband som spelar 60-70-talsmusik. CV: ● Sommarjobb på mejeriet i Katrineholm 1969–1975. ● Ko-kontrollör på Mellersta Sveriges Ko-kontrollförenings laboratorium i Katrineholm 1975–1977. ● Biträdande chef på Mjölkbedömningens Serviceaktiebolag, MSAB, Katrineholm 1977–1991. ● Chef på MSAB:s laboratorium Katrineholm 1991–1997. ● Biträdande chef MSAB:s laboratorium Bollnäs 1997– 1998. ● Analystekniker med ansvar för fett-, protein- och cellanalys, på fd MSAB, numera Eurofins Steins laboratorium i Jönköping 98–. kollega.se Ett fyrtiotal av Unionens alla yrken presenteras på www.kollega.se ANDREAS APELL
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68