Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 köket bjuder på mer än fyra små rätt
er.. . Ett land av Kinas storlek har givetvis inte ett kök, utan det finns stora regionala skillnader. Vanligtvis brukar man tala om de fyra köken: norra (Beijing), östra (Shanghai), södra (Kanton) och västra (Sichuan). Inom dessa finns det lokala skillnader, och så finns det kinesiska kök i de närliggande länderna med egna specialiteter. Det finns kineser som slagit sig ner i tex USA och England. Fyra små rätter med friterade bananer lär komma från England, och chop suey från New York. • Den mest kända kinesiska maten utanför Kina kommer från det kantonesiska köket i söder. Där bjuds på snälla smaker som låter råvarorna tala. Många anser att det är där den mest progressiva matlagningen finns. Det västliga köket står för hetta och kryddstarka smaker medan det nordliga "Kcjsar-köket" bjuder på den raffinerade festmaten (nudlar och pannkakor är där en viktig del i vardagsmaten). Det ösdiga köket erbjuder gott om fisk och skaldjur. Men det känns fel att göra en sådan här generalisering. Inom dessa regioner finns tex etnisk och religiös mat, och den vegetariska matlagningen är viktig. Det kinesiska köket är också starkt förknippat med yin och yang, där köksmästaren är både kock och läkare. Det ska råda balans mellan det kalla, kvinnliga yin och det manliga, heta yang. Kinesisk mat serveras på fat där var och en förser sig själv. Vanligtvis är det fler rätter än personer runt bordet. Ris är basföda i södra Kina, men vid finare måltider serveras endast en liten skål ris i symboliskt syfte - i fall att någon inte skulle bli mätt. Lite kallskuret inleder och sedan kan rätterna blandas i en salig röra, det är bara att förse sig av det som smakar. Utan att behöva vara speciellt bevandrad i kinesisk matlagning kan man med några få grunder, tex wokning och ångkokning, samt några speciella ingredienser, tex hoi sin-sås och bönpasta, laga många spännande rätter. RÄKTOAST Perfekt tilltugg till välkomstdrinken. Men de kan också ingå som en rätt i en kinesisk måltid. FÖ R 4 PERSONE R 500 g räkor, ca 200 g skalade 3 msk smör 1 krm salt 1 krm vitpeppar 1 msk maizena 1-2 äggvitor 6 skivor vitt formbröd sesamfrön till panering, ca 11/2 dl olja till stekning GÖ R S Å HÄR : 1 . Hacka räkorna så fint som möjligt, använd helst matberedare. 2 . Mixa räkmassan med smör, salt, peppar och maizena. 3. Vispa upp äggvitan lätt och a v ton y wallin foto : pep e nilsso n (mat ) & ton y walli n (kina ) mixa ner i blandningen. Det ska bli en bredbar, smidig konsistens. 4. Kantskär formbröden. Bre räkmassan tunt på ena sidan. Lägg bröden i sesamfröna med räkmassan ner och tryck till. 5. Stek bröden i 2-3 minuter i rikligt med olja. 6. Dela bröden diagonalt i trekanter. Servera dem varma. Buffé 2/1999
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40