Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 om den asiatiska vågen som rullade in
från Västkusten • I hamnen i Göteborg, så nära vattnet att båtarna glider förbi på andra sidan gatan, ligger en krog som heter Kinesiska muren. Den har legat just där, och hetat just så, ända sedan 1959 . Kinesiska muren var den första kinakrogen i Sverige. Berns kinesiska i Stockholm var tidig den också, men dels var den bara en avdelning i stora Berns, dels är den sedan länge försvunnen. I dag finns säkert trehundra kinakrogar i landet, för att inte tala om alla andra asiatiska krogar - japanska, koreanska, vietnamesiska och thailändska... Men för fyrtio år sedan var Kinesiska muren ensam i Sverige om att servera vad vi i dag känner som den traditionella maten på kinakrogarna: kyckling med cashewnötter och bambuskott, fläskkött i sötsur sås och något friterat som i början kallades "kinesiska köttfärsrullar". Spring rolls hette de på engelska, så småningom blev det följaktligen vårrullar på svenska. Konstig mat. Fast god var den förstås, och mycket fick man för pengarna. När Kinesiska muren öppnade var det De yngre generationerna i Sverige tror säkert att kinamat (asiatisk mat) alltid har funnits här, men det var faktiskt först på 1 970-talet som de nu så populära rätterna fick fotfäste här. Först ut var Göteborg. Men den asiatiska vågen har fått god hjälp från såväl Södertälje som Skellefteå. AV LENA KATARINA SWANBERG kö på gatan utanför, så stor var nyfikenheten. Sedan dess har krogen växt, men det ursprungliga rummet finns kvar. Ett smalt rum med exotiska bilder från fjärran land, snidade lampor med silkcstofsar, mycket svart och rött, vemodigt orientaliskt plonkande ur osynliga högtalare. Stamgästerna sitter helst i det gamla rummet. De äter gärna den strimlade biffen i sötsur sås. De gillar även husets egen currysås, den som görs på lök stekt i olja och en särskild kryddblandning. Nuvarande ägaren, Sam Leong, har kvar en meny från de tidiga åren. Priserna är minst sagt annorlunda, men kinamaten är sig märkvärdigt lik. Bambuskotten, vattenkastanjerna, kycklingfiléerna, såserna, nudlarna, riset, jasminteet, den typiska ankan och de friterade räkorna. God mat, delikat kryddad, omsorgsfullt hemlagad. Allt fanns där redan från början. Skillnaden är att ingredienserna kan vem som helst hitta numera, de finns både i vanliga mataffärer och i speciella asiatiska affärer. Annat var det då. Tre klassiska rätter från Kinesiska muren i Göteborg. Menyer och tak från nämnda krog. Lejonet (manligt) beskyddar. Buffé 2/1999 foto : pep e nilsso n oc h toma s ye h 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40