Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Anne Cheng Ehrnfelt lagar en klassisk
anrättning som kallas för två gånger i grytan-kött, se recept på sidan 8. Familjen Liu, som kom till Göteborg från norra Kina och startade Kinesiska muren, fick ofta sina kinesiska råvaror och kryddor via fartyg som kom från London, Amsterdam eller ända bortifrån Hongkong. Sjömännen kom gärna och åt på krogen, via personliga kontakter gick det att beställa hem. Sverige var ett helt annat land än nu. Svensk vardagsmat var blodpudding och korvkaka, inte pizza och hamburgare. Människor med annat utseende än det rågblonda var sällsynta: -De t fanns åtta kineser i hela Sverige när mina föräldrar kom hit år 1950 , berättar Anne Cheng Ehrnfelt i Södertälje. Jag var baby, och med oss tre växte den kinesiska befolkningen i Sverige till elva personer. Min pappa tyckte mycket om att laga mat, men kinesiska råvaror fanns inte att få tag på i Sverige. Så han började importera själv. Anne Cheng Ehrnfelt driver tillsammans med sin syster Helen Cheng Solin importföretaget Che Be Trading i Södertälje. Firman startades 1953 av deras pappa, Johnny Cheng, och idén var från början att sälja vårrullar: - Pommes frites var nytt i Sverige vid den här tiden, och flera restauranger hade just skaffat flottvrkokare. Mina föräldrar importerade böngroddar och soja och hade en liten fabrik där de lagade vårrullar för försäljning. Det gick inget vidare. Redan friterad potatis ansågs konstig i femtiotalets folkhem, och friterade vårrullar var alltså otroligt besynnerlig mat. Johnny Cheng, som överlät driften av familjeföretaget på sina döttrar 1984 , beslöt att satsa på sojan i första hand. Mrs Cheng\s soja kom att bli en basvara i det svenska köket. Numera, när vi har vant oss vid att använda allehanda sorters ljus och mörk soja både i marinader och i dressingar samt inte minst som smaksättare, är den en klassiker. Mrs Cheng\s var först. Långt innan vårrullarna blev vardagsalternativ i korvkiosken satte den extra färg och smak på den svenska köttbullesåsen, den svenska gräddsåsen, den gamla vanliga svenska brunsåsen, den som mosades med potatisen och helst samsades med lingon. Men vid sojan i brunsåsen stannade det. Sverige var inte moget för Asien än. För att försörja sig och för att utveckla företaget använde Johnny Cheng och hans hustru Hanna sina kunskaper från hemlandet på annat sätt: - De kom från Shanghai-provinsen via Taiwan till Sverige. De visste vad som kunde odlas där borta, och köpte sparrisfrön och tomatfrön från USA . De exporterade fröna till Kina och importerade sedan konserverna. Ty först på 1970-tale t tog intresset för kinesisk mat fart på allvar i Sverige. N u var de stora efterkrigskullarna på väg ut i vuxenvärlden. Fyrtiotalistgenerationen i storstäderna köpte gärna ris,
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40