Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 - besök hemma hos Khun Pui -N i "fal
langer" gör så konstiga saker! Vi thailändare skulle aldrig smaka på örterna så där, innan de är kokta, säger Khun Pui Khemros och ler överseende mot oss främlingar, som bär oss så konstigt åt. • Jag och min vän Helena är på besök, i Khun Puis hem i Bangkok. Vi har handlat tillsammans på marknaden. Nu håller vi nyfiket på att undersöka innehållet i kassen. Få thailändare har riktiga kök. Man ställer helt enkelt skärbrädan på matsalsbordet och låter gästerna hacka! Sedan lagas maten i en wok. Vi ska laga en typisk thailändsk vardagsmiddag. Den består av en soppa, en curry och en omelett samt kokt ris. Rätternas hetta varierar: curryn är mycket stark, soppan något mildare och omeletten helt mild. Det blir en fin balans. Förrätt, varmrätt och dessert existerar inte i äkta thaimatlagning. Oftast inleds måltiden med någon sorts tilltugg som man knaprar pä. Sedan dukas alla rätter upp samtidigt. Gästerna får en djup tallrik med ris och så förser man sig av en rätt i taget. Det anses lite glupskt att lägga för sig av flera rätter samtidigt. Soppa kan ibland bjudas i en skål, men oftast häller man även soppan på riset. Man äter med gaffel och sked. Kniv behövs inte eftersom alla ingredienser hackas eller skärs i mindre bitar i köket. -Va r så goda, då!, säger Khun Pui. Av lite kött, massor av grönsaker och lika mycket örter har hon lagat en trerätters måltid på mindre än en timme, utan kök! Råvarorna kostade en femtiolapp på lokala marknaden. Vi slår oss ner vid bordet och Khun Pui tar fram en vinflaska. Hon häller upp i sitt eget glas, smakar på vinet och nickar till bekräftelse på att vinet är okej. Sedan skickar hon flaskan så att var och en kan slå upp i sitt eget glas. Helena och jag tittar på varandra i samförstånd. Det är inte bara vi som bär oss konstigt åt! Men vem bestämmer egentligen vad som är konstigt? Tips! På hyllan med bartillbehör hittar man pressad limesaft på flaska. Bra till thaimatlagning! På hyllan med asiatisk mat finns två användbara burkar. Hackad koriander (minced coriander) och hackad thaibasilika (sweet basil). Där hittar man även citrongräs på burk. Ordförklaring: Fallang = Främling. Västerlänningar kallas så i Thailand. Khun = Artighetstitel som man sätter framför förnamnet på någon man respekterar. 22 av gunill a blixt foto : Joel wåreu s
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40