Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27 FAKTA CHINATOWN I Chinatown i Lower
East Side bor runt 150 000 människor med asiatiskt ursprung från bl a Kina, Taiwan, Vietnam, Burma och Singapore. De första immigranterna var kineser som kom i slutet av 1800-talet för att arbeta som järnvägsarbetare. 80 procent av invånarna i Chinatown är födda i Asien. 1965 ökades den tillåtna kvoten av invandrade asiater i New York. Då började också Chinatown att tänja på de geografiska gränserna och flyttade norrut in i Little Italy och Lower East Side. Under sjuttiotalets början ökade intresset för asiatisk mat, och de nyinflyttade kockarna kunde stolt visa upp sina kokkonster från öst. Sedan 1 997, när Hong Kong åter blev kinesiskt, har utvandringen därifrån ökat. Det ursprungliga Chinatown är gatorna runt Pells och Doyers Street. Här finns också många bra och billiga restauranger. Det finns cirka 350 restauranger och över 600 konfektionsfabriker i Chinatown. Chinatown-invånarna arbetar 60-80 timmar, sex dagar i veckan. Målet är att spara ihop till "the eight bigs" - en teve, ett kylskåp, en tvättmaskin, möbler, en video, en telefon, en kamera och en bil. I New York finns flera Chinatown. Det på Manhattan är mest känt, men det finns "Chinatowns" i Queens och Brooklyn också. PEKINGANKA En av de mer kända kinarätterna utanför Kina. Det finns många recept att välja på. Här är ett i förenklad form. Gör så här: Ta en färsk anka på ca 2 kg. Ta ur inälvorna. Massera skinnet så att det lossnar något från köttet. Blås in luft - cykelpump kan användas. Detta bidrar till extra knaprigt skinn. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Lägg i ankan och låt den koka i 5 minuter. Ta upp och torka den väl. Pensla med flytande maltsocker eller honung, soja och sesamolja. Häng ankan på svalt ställe i 1 timme så att den torkar. Pensla igen och låt den torka i minst 7 timmar. Fläkt kan användas. THE BEST IN TOWN» 7 WONTOMS. DUMPLINGS . k EGG NOODUE5 ARG l j HADE HERE DAILY . SHRIm p & Por k wowtom S m m m ^ Jt_ >^ & CANTONBS E DOMPLIN& 5 SHANGHA I B l G- WONTOM S TIN Y SHANGHA I BON S PA N FRIE D BI G DVMPUNG S g W- f* i ^ ^fpor k & vegetabi.e s dumpunw VEGETARIA N WMPLING S Lägg ankan med bröstet upp på ett ugnsgaller över en långpanna. Ugnsstek i 200°C. Vänd ankan efter 45 minuter och stek i ytterligare 45 minuter. Låt den "vila" i 15-20 minuter innan den serveras. Skär upp ankan. Det knapriga skinnet är läckrast. Det äts i tunna pannkakor (som kan köpas färdiga i vissa asiatiska butiker) med strimlad salladslök och en god sås, hoi sin-, plommon- eller söt bönsås. Rekommenderas att ätas på restaurang, beställ i så fall minst två dagar i förväg. Kan vara dyrt.
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40