Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 DUMPLINGS (DEG) C A 3 6 DEGPLATTO R
275 g vetemjöl, ca 4 1/2 dl + mjöl till knådningen småplock som blir en hel måltid Små knyten kommer in i ångande bambukorgar. Olika sorter i varje. Det bjuds på många spännande smakupplevelser. Tillsammans blir munsbitarna en hel måltid. • Dim sum kallas detta. Ursprungligen var det frukostmat, och man kan fortfarande äta dim sum till frukost på kinesiska hotell. Men numera är det framför allt lunchmat. Oftast äter man den på specialiserade dim sum-restauranger. Eller så kan man slinka in på tehus och njuta av några små knyten till ett smakrikt te. Perfekta som snacks. Knytena har olika form och innehåll, och de tillagas också på flera olika sätt. På dessa tehus och dim sumrestauranger kommer kyparna med vagnar eller stora brickor med ångande bambukorgar, eller fat med friterade vårrullar, eller små revbensspjällsbitar. Det är bara att välja det som ser gott ut. Man äter dem inte i någon speciell ordning utan allt eftersom de kommer in, rykande färska. Det gäller bara att inte äta de söta för tidigt... Dim sum är en egen, viktig del i det kantonesiska köket. Dim sum betyder bokstavligen att röra vid hjärtat. Men att äta smårätter, snacks {xiao chf), är mycket vanligt i hela Kina. Dumplings är ett samlingsnamn för olika sorters degknyten. Wonton eller huntun tex är dumplings gjorda av mycket tunn deg med olika fyllningar. I norra Kina är vete basen i födan, medan riset är det i södra Kina. I norr äts det mycket dumplings, som där kallas jiaozi, som är kokta, eller jiaozi-guotie, som är stekta. Till det kinesiska nyåret, som infaller någon gång mellan 21 januari och 19 februari, är det tradition att samla familjen och laga dumplings tillsammans. Varför inte fira nyår en gång till och ha dumplingsfest? 2 1/2- 3 1/2 dl hett vatten GÖ R S Å HÄR : 1 . Häll mjölet i en stadig bunke. Tillsätt vattnet, lite i taget, under omrörning. 2 . Blanda i så mycket vatten att degen blir seg men inte kladdig. Blir den torr så behövs mer hett vatten. 3. Knåda degen smidig på ett mjölat bord, ca 5 minuter. 4.Täck degen med en fuktig handduk. Låt vila i 30 minuter. Gör fyllningen, tex den på sid 12. 5. Knåda degen på nytt i lite mjöl. Forma en lång rulle, 2-3 cm tjock. Dela den i 4 delar. 6. Dela dessa i vardera 8 bitar. Tryck till lätt på bitarna och kavla ut dem till ca 10 cm i diameter. Lägg dem under en fuktig duk. 7. Klicka ca 2 tsk fyllning på varje rundel. Vik ihop dem som tex "påsar" eller halvmånar. 8. Ångkoka eller sjud i 10-15 minuter. Kan även stekas. Buffé 2/1999 a v ton y wallin foto : lars paulsso n
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40