Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 I hela Europa bor i TVA GÅNGER I GRYT
AN-KÖTT En speciell rätt där man först kokar och sedan steker köttet. Det gör att man kan använda fläskkarré eller annat billigt kött och det blir ändå jättemört och gott. Skölj 500 g benfri fläskkarré, lägg det i en kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp, skumma ordentligt och sänk värmen. Lägg på lock och låt koka i ca 30 minuter. Dela 1 medelstor purjolök på längden och skär i 3 cm stora bitar. Strimla dem sedan på längden. Ta upp köttet och spola under rinnande vatten. Låt svalna. Skär det i så tunna skivor du kan. Hetta upp 3 msk olja i en wok/stekpanna. Fräs köttet under omrörning och tillsätt sedan 3 msk soja, 2 tsk hot chilisås, 2 hackade vitlöksklyftor, purjolök. Fräs blandningen i ca 2 minuter. Tillsätt 2-3 msk hoisinsås och stek i ytterligare 2 minuter under omrörning. Servera med jasminris. dag ungefär en miljon kineser. Flertalet, cirka en tredjedel, bor i England. Hongkong var länge en engelsk koloni, de sista banden klipptes inte förrän 1997 . Särskilt på femtiotalet utvandrade mänga Hongkong - kineser till England och de engelska kinakrogarna är i dag oräkneliga. Dessutom tillkommer cirka 2 0 00 0 otroligt populära "hål i vägge n " s pec i al iserade enbart på avhämtning av färdiglagad kinesisk mat. Kinesiska specialiteter som crispy duck, stekt anka inrullad med grönsaker och särskild sås i ångkokta pannkakor, och dim sum, degknyten med olika fyllningar som tex ångkokas, har i Sverige länge varit näst intill omöjliga att få tag i ens på krogen. Men i engelska snabbköp säljs kinesiska rätter sedan länge sida vid sida med olika indiska specialiteter, vilka också under decenniernas lopp hunnit bli del av den vanliga, engelska mathållningen. I I lolland bor cirka inte många är utbildade i Hongkong: -Särskilt svårt är det norrut, kockarna är rädda för det kalla klimatet, säger Jack Cheung. -Me n det är också svårt för Hongkong-kockar att få arbetstillstånd i Sverige. De flesta kinakrogar i Sverige i dag drivs av vietnam-kineser, som kom till Sverige som båtflyktingar under tidigt 1980-tal . Många krogägare gör också som jag gjorde, arbetar själva i köket. Och det som händer nu i Sverige, det är att den asiatiska maten även i hemmaköket häller på att bli många olika sorters mat. Precis som den italienska spagettin och köttfärssåsen på sin tid utvecklades till en hel värld av pasta, och grandiosa mängder såser med varierande smaker, blir det kinesiska riset med sötsur sås en av oändligt många möjligheter. -Ja g tycker inte att den asiatiska matlagningen ska ses som särskilt märkvärdig eller svår, säger Anne Cheng Ehrnfelt, vars föräldrar efter pensioneringen for till Kina för att bo där i två är, innan de återvände till Sverige igen. - Däremot är den hälsosam, och passar bra ihop med modern matfilosofi. Man utgår från de råvaror som man har och lägger till olika såser, smaker eller kryddor. Fördelen med vår tid är att många möjligheter och recept från många olika kök kan samsas sida vid sida. 150 00 0 kineser, särskilt i de klassiska hamnstäderna Amsterdam och Rotterdam, och i Tyskland cirka 8 0 000 , även där i hamnstäderna. I Frankrike, särskilt i Paris, kommer den stora asiatiska befolkningen snarare från Vietnam och Kambodja, beroende på de gamla franska kolonialbanden. I Sverige är den kinesiska befolkningen fortfarande liten. Den stora asiatiska flyktinggruppen är de ungefär 30 00 0 vietnamesiska så kallade båtflyktingarna.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40