Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Jack Cheung lagar asiatiska minuträko
r och dumplings, se receptet på sidan 9. soja, böngroddar, bambuskott, konserverade champinjoner och krossade tomater till sina evinnerliga grytor. Kinesiska konserver var spännande och billiga. Svensk husmanskost ansågs urtråkig. Dessutom gick fyrtiotalisterna gärna på krogen, och kinakrogarna var inte dyra. Så på sjuttiotalet kom kinakrogen även till den svenska landsorten. Den första i Gävle öppnade 1974 , i Sundsvall 1976 , i Luleå 1977 . Söderhamn fick sin första 1979 , och den som startade där heter Jack Cheung. Han är från Hongkong och kom som 17-åring till Gävle för att gå i skolan: -Ja g gick på tekniska gymnasiet i Gävle fram till fyra om dagarna. På helgerna och mellan fem och elva på vardagskvällarna arbetade jag i min morbrors restaurang. Den otroligt flitige Jack Cheung trivdes så väl i Sverige att han blev kvar, i stället för att åka ut i Europa och studera vidare som han tänkt. Han var bara 25 år när han startade egen kinakrog i Söderhamn. I dag bor han i Skellefteå, har hustru och barn. Han driver visserligen inte längre någon egen krog, men när Cheung på 80-talet misslvckats med att övertyga svensk livsmedelshandel om att svenska människor visst skulle gilla snabbnudlar, startade han resolut postorderförsäljning: -Ja g hade annons i alla svenska kvällstidningar, och på tre månader fick jag in 30 00 0 nudelbeställningar. De stora livsmedelsgrossisterna visade sig vara mer konservativa än svenska folket! Sedan 199 6 har Jack Cheungs företag, Everbright Trading i Skellefteå, inte längre kvar agenturen för just den sortens billiga nudlar som han startade med: -Me n när jag slutade, sålde vi sådana nudlar för 25 miljoner kronor per år, åtta miljoner förpackningar. Och precis som vi vartefter vant oss vid att det finns en oändlig massa olika sorters pasta, kommer vi härnäst att lära oss att det finns hur många nudelsorter som helst att välja på, mer eller mindre exklusiva, gjorda av olika sorters ris och olika sorters vete, i olika färger och former... Precis som böngroddarna, riset och vårrullarna blev basmat för fyrtiotalisterna, har nudlarna snabbt blivit vardag för deras nu vuxna barn. Med färsk ingefära och ostronsås till salu tätt intill falukorven och herrgårdsosten i butikerna, håller den svenska vardagsmaten på att förändras på ett sätt som brunsåsens vänner aldrig hade kunnat tro. Den klassiska svenska kinamaten, sedan starten anpassad till vår mattradition, håller dessutom på att få konkurrens från den nyare, asiatiska maten. Trenden går bor t från den svenskanpassade kinamaten mot mer distinkta, mer ursprungliga asiatiska rätter. På krogsidan råder dock brist på kunniga kinesiska kockar, •
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40