Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Misosoppa är en japansk bassoppa; ny
ttig, god och trendig. Den har inspirerat oss till att döp a den här plocksidan till just miso. Vi har tänk t oss att sidan ska vara just nyttig, god och trendig. Asiatisk ketchup. Sweet chili kan användas i det mesta. Men för att balansera sötman rekommenderas några droppar vinäger och varför inte lite fish sauce, den klara bruna vätskan som har en salt, mild smak (kallas ofta nam pla). Vill du prova att göra egen sweet chili så slå upp sid 24. Gräs i maten? Visst! Nu är det högsta mode. I Thailand har det dock länge använts i matlagningen. Det används också till parfym och medicin. Citrongräset innehåller en väldoftande olja (citral) som ger frisk smak åt fiskrätter, sallader och soppor. Maten får en lätt parfymerad citronkaraktär. Användning: Ta bort ev torra blad. Dela gräset på längden. Tryck till med knivskaftet så att det krossas lätt. Hacka sedan fint. Förvaras kallt, gärna i påse så att citrongräset inte torkar ut. Fem kryddor i en. Det är en kinesisk blandning som består av stjärnanis, sichuanpeppar, torkad fänkål, kryddnejlika och kanel. En god blandning som samtidigt ska vara aromatisk, doftstark, kryddstark och en aning söt. Sichuanpepparen kan ersättas av svartpeppar eller chilifrukt. Ingefära kan också förekomma i blandningen, men då blir det väl sex kinesiska kryddor... "De äter allt med fyra ben utom bordet, och allt som flyger utom flygplan." Vanlig beskrivning av kantoneserna. ä 0 Gröna bönor blir svart sås. Soja, en svart sås som det hälls rikligt av på riset av svenskar på kinakrogar. Men bönorna är inte svarta, utan gröna. Det är två halvor som tillsammans blir en rund böna. Sojasåsen får man av jästa sojabönor som smaksätts med kryddor och ev salt. Tre schyssta krogar: 1. Mooncake, Luntmakargatan 95, Stockholm. En atmosfär som lätt för tankarna till New York. Vällagad, bra och spännande kinamat. Prisvärt. Ofta fullsatt. 2. Shanghai. Drottninggatan 44, Örebro. Asiatiskt. Modernt. Billigt och gott. Långt från röda lyktor. Prova thailändska vitlöksgrillen med jätteräkor eller kyckling. Boka bord. Har egen hemsida - kolla in www.wong.se. 3. Lao wai. Luntmakargatan i Stockholm, och området däromkring, brukar kallas Lilla Asien. Där finns många asiatiska restauranger och butiker. Bland annat den lilla kinesiska restaurangen Lao Wai. Den är helt vegetarisk, har enkel inredning och fräsch mat. Luntmakargatan 74. Buffé 2/1999 Risig energi Ris blir allt vanligare, och det är inte så dumt. Ris är nämligen rikt på kolhydrater som är en viktig energikälla. Det finns två sorters energigivande kolhydrater: enkla (sockerarter) och sammansatta (stärkelse). De enkla (finns i bl a frukt, socker och mjölk) ger snabbt energitillskott med kort varaktighet. De sammansatta som finns i ris - men också i tex bröd, grönsaker och rotfrukter - tas upp långsammare av kroppen och ger därför energi som varar längre (bra för maratonlöpare...). Ericsson är ett stort märke i Kina, och syner som denna är inte ovanliga. Bilden är från en köttmarknad av enklare slaget. Styckaren är endast utrustad med kniv och mobiltelefon. Bättre kinamat Kvaliteten på den kinesiska maten drabbades, som mycket annat, av kulturrevolutionen (1966-1976). Antalet restauranger i Beijing minskade från 3000 till 300. Många av de bästa kockarna åkte ut på åkrarna. De statliga utskänkningsställena hade mer till uppgift att föda folket. Sedan 20 år tillbaka har kvaliteten förbättrats, och nu finns det hundratals kockskolor som förser landet med utbildade matlagare. Och krogmaten blir allt bättre. Pak soi. En mycket vanlig grönsak i Kina. Påminner om släktingen kinakål. Woka eller koka pak soi hastigt så behålls den krispiga konsistensen och friska smaken. Förvaras i plastpåse i kylen. EXOTISKA DRÖMMAR Kolsvart ute. Kallt! Då kan det behövas lite party med goda drinkar som innehåller något gott och läskande samt ser väldigt somriga ut - åstadkoms lättast med drinkparaplyer. Och så behövs massor av exotisk frukt som skärs i bitar och får dekorera glasen. Oves tropical slash 1 flaska vit sprit, helst rom 1 burk kokosmjölk 2 dl konc exotisk eller tropisk juice saften av 2-3 limefrukter sodavatten eller fruktsoda Gör så här: 1. Blanda samtliga ingredienser i en kanna. Ställ den i frysen. 2. När det bildats en slash (sörja) blandas 3-4 msk med sodavatten eller fruktsoda till en drink. 3. Slashen kan också bli en traditionell drink - den behöver då inte ställas i frysen. Ta några isbitar istället Obs! Kan göras utan alkohol. av tony wallin foto: pepe nilsson & lars paulsson Blommor med smak Ibland kan det vara lätt att imponera, tex genom att lägga en chiliblomma på wokbiffen eller nudelkycklingen. Ta en vackert röd eller orange chilifrukt, kallas ofta för spansk peppar, och strimla den från stjälken och framåt. Skär försiktigt så att strimlorna hänger ihop. Lägg chilifrukten i en skål med vatten och is. Ställ den i kylen. Efter en timme har strimlorna krullat ihop sig till en vacker blomma. Kan även göras med vårlök.
Buffé Sida 40