Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 - en vandring bland nudlar och ankfö
tte r Chinatown i New York är en stad i staden. När ma n vant sig vid New Yorks bullrande storstadspuls kastas ma n handlöst in i en helt annan värld där traditionerna är nästan orubbliga. Vi gick en matpromenad oc h kikade in i den asiatiska matkulturen . • New York är fascinerande. Här är ingen udda, alla typer tillåts och man höjer inte på ögonbrynen för att någon avviker. Staden är ett fantastiskt hopkok. Och det avspeglar sig naturligtvis i de olika köken. I Chinatown vimlar det av folk, det doftar av fisk, frukt och grönsaker. Överallt säljs mat och krimskrams. Snart tycker man att allt ser lika ut, och man undrar hur affärerna överlever. Massor av människor plockar, doftar, smakar och handlar. Mellan alla mat- och krimskramsaffarer finns små apotek eller hälsokostbutiker som säljer allt från ginseng till torkade maneter och hajfenor. Mycket går inte att urskilja vad det är, och kanske lika bra är det... Vi tittar in i ett restaurangkök. Det fräser och bubblar i grvtorna, grönsakerna skärs upp i en hisnande fart på en huggkubbe, tempot är högt. Tyvärr är det mycket svårt att kommunicera. Nästan ingen talar engelska. Asiaterna är en mycket homogen grupp som är trogna sitt eget ursprung. Få amerikaner har turen att få umgås med en kinesisk familj. Canal Street är den huvudgata som skiljer Chinatown från Little Italy. Här är kommersen och trafiken livlig. Tar du av på 26 någon liten tvärgata in i distriktet, till exempel Mot t Street, känns det plötsligt mer småstadsaktigt trots mvllret av människor och affärer. Vi går in i en färskvaruarfar och botaniserar bland hyllorna. Här finns ankor, fiskar och skaldjur, men även förpackade frigolittråg med anktungor, hönsfötter och tjurpenisar. Fråga mig inte hur de äts. Lunchen äter vi i de lite ruffigare kvarteren. Ar det enbart asiater som äter där är det ett gott tecken. Nudelsoppa sörplas i mängder, och en och annan vårrulle slinker också ner. Annars ser man mest de blanklackade och terökta ankorna upphängda i krogarnas fönster. Vi går och provar den berömda Pekingankan. Med flinka fingrar skärs hela ankan upp vid bordet. Till den serveras tunna kinesiska pannkakor, grönsaker och en plommon- eller hoisin-sås. Man rullar in ankköttet med grönsakerna i pannkakan och doppar i såsen. Mmm.. . Det är mycket gott. Ofta avslutas måltiden med en så kallad fortune cookie, en lyckokaka. Det är en liten spröd musselformad kaka som man av liselotte forsli n foto : marti n cejie bryter itu, inuti ligger en lapp som spår din framtid. Mer kul än gott. Den mat som bjuds i Chinatown är så ursprunglig den kan bli. De första kineserna som kom till US A i slutet av artonhundratalet var från nordöstra Kina, där det var lite mer primitivt. Vilket avspeglades i maten de tog med sig. Och den är fortfarande ganska enkel i Chinatown. Matkulturen genomgick inte några större förändringar efter att man emigrerat. Vi vandrar hemåt, korsar Canal Street och en ny värld öppnar sig. Little Italy. Man känner sig omtöcknad. Även om Chinatown ibland kan te sig lite turistaktigt känns det i alla fall mer äkta än Little Italy. En och annan kinakrog har lvckats ta sig in mellan espressobarerna och Lady och Lufsen-restaurangerna. Och ett ständigt krig pågår mellan de två stadsdelarna. Faktum är att det ständiga kriget har skördat ett antal dödsoffer. De skjuter på varandra ibland. De kinesiska triadcrna mot den italienska maffian. Det börjar bli mörkt, vi ökar tempot hemåt med huvudet fullt av intryck och magen full med anka och nudlar. Den här dagen kommer att ta ett tag att smälta. Buffé 2/1999
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40