Buffé 1
3 sorters 2. inläggningar Sill/strömming är tacks
am för en mängd olika smaksättningar. Våga testa med dina favoritsmaker. Utgå från inläggningssill på burk om du vill ge sillbitarna någon speciell smak. Annars kan du välja 5-minuterssillen och lägga den i smaksatt sås. Hållbarhet 1–2 veckor. 3. 1. Krämig äppelsill från grunden. Inläggningssill i krämig sås. Fräscht somrig äppelsmak. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) Blanda 1 dl äppelcidervinäger, 1 dl strösocker och 1 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt kallna. Häll av och skölj 2 burkar inläggningssill (à 420 g). Skär sillen i ca 2 cm stora bitar. Lägg i lagen. Låt stå i kylen 1–2 dygn. Dela, kärna ur och finhacka 1 syrligt äpple. Skär 1 selleristjälk i tunna skivor. Blanda 1 dl gräddfil med ½ dl majonnäs, 1 msk finrivet citronskal, 2 msk finskuren gräslök och 1 msk honung. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner äpplet och sellerin. Häll av sillen och vänd ner i såsen. SILL ELLER STRÖMMING Sill och strömming är samma fisk, men i Östersjön är den mindre och magrare. Beteckningen strömming används för sill som fångas och landas i Östersjön, norr om Kalmar. Namnet sill kommer troligen från isländska »sili«, som betyder fiskyngel. Strömming kommer från fornsvenskans »strömil«, som betyder »en som far fram i flock«. FRITT FRAM FÖR SILL Sedan oktober 2016 är det svenska och danska sillfisket i Skagerrak och Kattegatt certifierat av MSC. Det innebär att sillen fiskas på ett hållbart sätt. MSC-märkt sill har grönt ljus i fiskguiden från WWF. MATJESSILL Efter fångsten läggs sillen i en kryddad saltlag och får mogna i 3–6 månader innan den förpackas i burkar. SURSTRÖMMING Det används mindre salt när man saltar in surströmming jämfört med sill. Det gör att strömmingen jäser, och då bildas det syror och svavelväte som doftar starkt. SILL PÅ SMÖRGÅSBORDET I slutet av 1800-talet tog det svenska smörgåsbordet form, det som dukas fram vid våra traditionella högtider och där sillen är självklar. Föregångaren till smörgåsbordet var brännvinsbordet, som bestod av brännvin och kalla rätter som serverades på stående fot, före måltiden. S O S S O S, alltså smör, ost och sill, är ett klassiskt begrepp i det svenska köket, till förrätt eller på smörgåsbordet. FET OCH NYTTIG Sillen är olika fet beroende på när och var den har fiskats. På våren är fetthalten cirka 5 procent och på hösten cirka 25 procent. Sill från saltare vatten har högre fetthalt. Det finns nyttigt omega 3-fett i sill. De som äter mer sill och annan fet fisk får bättre balans på blodkolesterolet; det goda kolesterolet ökar och det onda minskar. Omega 3 ingår även i det fett som finns i hjärnan. Vitamin D och selen är exempel på andra näringsämnen som finns i sill. LAGOM MED STRÖMMING Strömming och sill från Östersjön kan innehålla dioxin och PCB, som är två giftiga ämnen. Därför finns det särskilda rekommendationer från Livsmedelsverket om hur mycket som är lagom att äta. 2. Klar sill med ceviche-smak. Inläggningssillen får karaktär av ceviche-inspirerade smaker. FÖR 4 PERSONER (BUFFÉ) Blanda 3 msk färskpressad limejuice,1½ msk ättiksprit (12%), 1 dl strösocker och 1½ dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt kallna. Häll av och skölj 1 burk inläggningssill (420 g). Skär sillen i ca 2 cm stora bitar. Skär 1 lime i tunna skivor. Skölj ¼ purjolök. Skär den och 1 röd chilifrukt i tunna skivor. Varva sillbitarna med lime, chili, purjolök och 2 dl färsk koriander i en glasburk. Häll på den kalla lagen. Låt stå i kylen 1–2 dygn. 3. Snabb sill med japansk touch. 5-minuterssillen i krämig sås med lite japansk inspiration. FÖR 4 PERSONER (BUFFÉ) Häll av 1 förp 5-minuterssill (420 g). Blanda 1½ dl gräddfil, ½ dl majonnäs, 1 msk wasabipaste, 1 msk riven ingefära och 2 msk finskuren gräslök. Vänd ner sillbitarna. Strö över finskuren gräslök. B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 17