Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Juni/Juli → Redaktör L
ina.Wallentinson@otw.se SVENSKA SUPERBÄR FROSSA I LINGON BUFFÉLABBET SNABBGRAVA LAXEN I MIDSOMMAR buffélabbets metod att snabbgrava ger en mjukare och saftigare lax än den klassiska gravningen. Smaken blir mild men ändå med en tydligt gravad karaktär. Vi kom fram till att genom att grava i vätska räcker det med endast 4 timmar för att laxen ska hinna ta smak. Efter en mängd tester utmärkte sig några som extra bra – att grava i t ex soja, lingondricka eller apelsinjuice kombinerat med olika kryddor lyfte laxen till nya höjder. Tänk bara på att snabbgravad lax ska betraktas som rå, det vill säga ätas upp direkt. du på ica.se/buffe/artikel/snabbgravad-lax. med lite forskning i ryggen är det lätt att bli motiverad till en stunds bärplockning i sommar. Vitaminer också polyfenoler, ämnet som ger bären deras röda och blåa färger. Och som liksom andra antioxidanter tros ha många hälsofördelar. Ett forskarteam vid Lunds universitet ville undersöka om bär rika på polyfenoler kunde motverka bland annat viktuppgång. De lät möss äta mat med extra mycket fett i kombination med olika bär. Lingon visade sig vara det bär som skyddade mössen mest mot fetma och typ 2-diabetes. Även blåbär och svarta vinbär hade effekt. Det gick sämre för de senaste årens trendbär acai – där blev effekten den Hur mycket bär måste man äta för att få effekt? liknande studier med blåbär har 100–300 gram blåbär om dagen visat sig förbättra blodtryck och insulinkänslighet, säger Karin Berger, en av forskarna bakom studien. Mixa en lingon- och kokossmoothie. Recept på ica.se/buffe. Eftersom bär innehåller så många olika verksamma ämnen som fortfarande är oupptäckta är det bästa om man äter varierat, tipsar Karin. – Att mixa smoothies är till exempel ett suveränt sätt att få i sig alla möjliga slags bär. FRÅN VILDVUXET TILL BEAUTY FOOD SOMMARENS MATBÖCKER Odla het chili, ysta egen ost och plocka vilda nypon. Det är mycket »gör det själv« i sommarens Från grunden med systrarna Eisenman Det är verkligen från grunden som gäller. I denna vackra och imponerande omfattande bok lär man sig allt från att koka egen buljong, röka bacon och ysta ost till att lyckas med geléhallon och till och med egna (Bonnier Fakta) The new green salad Det går riktigt att känna krispet i Therese Elgquists fräscha sallader. Genom att kompa råa, blötlagda, kokta, bakade och rostade råvaror skapar hon färgsprakande, egensinniga och vackra bönor, grönsaker, frön och nötter. (Bonnier Fakta) Cake Hero Som en lekfull superhjälte guidar mycket mer. Det mesta klassiskt moment förklaras med tydliga steg för steg-bilder. (Bonnier Fakta) Vildvuxet Av de ca 250 vilda ätliga växter som Lisen Sundgrens bok »Vildvuxet«. Var och en av dem är tydligt och vackert illustrerad. Och åtföljs av information om växtplats, skördetid, näringsinnehåll och tips på hur de kan användas. (Bonnier Fakta) Beauty food redaktör, presenterar »Beauty food«, maten som sägs ge fräsch hy, hud och skönhet. Råvarorna visar sig vara ungefär desamma som nyttig mat överlag: mycket färg, frukt och grönsaker. Recept på fräscha smoothies, sallader och bollar. (Norstedts) Älska chili Boken för den som vill läsa, äta, leva skrivning och scovilleskalor. Utförliga beskrivningar hjälper hemmaodlaren cept som heta pankisar, toast chilagen och chilikladdkaka. (Pug förlag) B UFFÉ 6 - 7 • 2 0 1 7 7