Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. En bättre glass Barnsligt gott – och ganska hälsosamt på köpet. En bättre glass, helt enkelt. RECEPT SOFIA NILSSON FOTO EVA HILDÉN BANANGLASS Frys in, doppa i choklad och strössla efter tycke och smak. GER 6 GLASSPINNAR Skala och dela 3 bananer på mitten. Tryck fast 1 glasspinne i varje bananhalva och lägg i frysen minst 2 timmar. Doppa i smält mörk eller ljus choklad. Strö över kokos, hackade nötter eller frystorkade bär. Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Är Ann och Siri A. Mor och dotter B. Kollegor C. Kompisar 3. 5-minuterssill ligger i A. Vinägerlag B. Saltlag C. Ättikslag 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 30 juni. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 17 juli. 1. Bär är rika på A. Solyfenoler B. Polyfenoler C. Lypofenoler 4. Ingelas blåbärstårta får smak av A. Tequila B. Rom C. Punsch MAJNUMRETS RÄTTA RAD: 1C, 2A, 3A, 4C, 5B 5. Zeina skulle egentligen bli A. Socionom B. Förskolelärare C. Ingenjör Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. Nästa nummer kommer 18 augusti Pannkakor, Sevilla och skön vardag Zeina firar med grill Eid al-fitr – JAG BRUKAR JÄMFÖRA med julafton, även om eid al-fi tr infaller på olika tider från år till år. I min familj är det barnens högtid, de är förväntansfulla och får presenter. Och så äts det hela tiden, berättar Zeina Mourtada. I Zeinas familj börjar dagen med en maffi g brunch, sedan följer ett gäng fi kakalas hos släktingar. Och på kvällen middag på restaurang eller som här – grillfest med persiska smaker. Matbloggare av en slump Egentligen skulle Zeina Mourtada bli socionom. Men under föräldraledigheten började hon blogga om maten hon lagade. Gensvaret var direkt! Längtan efter recepten till Mellanösterns rätter lagade på autentiskt vis var stor. Två år efter starten finns över 800 recept på bloggen Zeinas kitchen – med smaker från världens alla hörn, från libanesiska grytor och indisk curry till svenska pannkakor. Följ med till Sevilla och smaka på en riktigt härlig foodwalk. Spännande tapas utlovas. Några få dagar efter midsommar är det dags för ännu en högtid. efter fasta fest För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava. RECEPT ZEINA MOURTADA FOTO OCH STYLING SIMON BAJADA 40 B UFFÉ 6 - 7 • 2 0 1 7 document7320056919464671192.indd 40 I Buff élabbet steker vi pannkakor och boostar upp dem med gott grönt. Det bjuds också på snabbsmarta vardagsrätter och enkla bars till mellanmål i augustinumret. BUFFÉ 6–7 • 2017 47 För alla fi nns på ica.se/buff e mat ssa i jordgubbar något bättre än att sitta i ett jordgubbsland olvarma bär direkt från plantan. Att också få några liter till en somrig jordgubbstårta är inte ck. Hitta en gård nära dig på barframjandet.se rdsnara.se. RIPPLAT! TURKISK YOGHURT MED JORDGUBBSRIPPEL & GRANOLA Lyxigt mellis eller fräsch dessert. FÖR 4 PERSONER 4 dl turkisk yoghurt (10 %) 2 dl granola ev ätliga blommor till garnering JORDGUBBSRIPPEL 5 dl jordgubbar 1 msk florsocker 1–2 msk hackad mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa jordgubbarna. Mixa dem i en 2. Tillsätt myntan och mixa hastigt ihop. 3. Vispa yoghurten så den blir krämig och fördela i 4 skålar. Häll över jordgubbsrippeln och toppa med granola. ROSTAT! SURDEGSTOAST MED ÖRTRICOTTA & STEKTA TOMATER Lyxig brunchmacka. Eller dela brödet i mindre bitar och bjud som plock före maten. FÖR 4 PERSONER 4 skivor ljust surdegsbröd 250 g ricotta 1 dl finriven lagrad ost (t ex parmesan eller västerbotten) 2 dl hackade örter (t ex basilika, gräslök, oregano) 250 g körsbärstomater 2 tsk flytande honung olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop ricotta, riven ost, hackade örter, 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål. 2. Rosta brödskivorna, eller stek dem i lite olja. 3. Halvera tomaterna. Stek dem hastigt i 1 msk olja. Ringla över honungen mot slutet och vänd runt. Smaka av med salt och peppar. 4. Bred ricottan på bröden och lägg på tomaterna. 24 B U F F É 6- 7 • 201 7 25 i dd 24 5/17/2017 11:52:50 AM