Buffé 1
JORDGUBBSTÅRTA MED APELSIN & VIT CHOKLAD Allt kan
förberedas i god tid, så kan du bara bygga ihop tårtan på midsommarafton. Tårtbottnen kan bakas långt i förväg och frysas in. GER 10–12 BITAR TÅRTBOTTEN 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl (60 g) 1 dl potatismjöl (80 g) 1 tsk bakpulver 1 msk finrivet apelsinskal smör och mjöl till formen VANILJKRÄM 4 dl mjölk (3 %) 1 vaniljstång 1 dl strösocker 4 äggulor 2 ½ msk majsstärkelse JORDGUBBSFYLLNING ca 2 dl färska jordgubbar (eller 200 g frysta) 1 apelsin 1 msk hackad färsk mynta ev 2 msk apelsinlikör GARNERING 3 dl vispgrädde 3 dl jordgubbar 100 g finriven vit choklad GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 3. elvisp, ca 3 minuter. 4. Rör ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten med en slickepott. 5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. 6. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. 7. Koka upp mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull. Rör ihop socker, gulor och majsstärkelse i en bunke. Vispa ner vaniljmjölken i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda 2–3 minuter, tills krämen tjocknar. Sila krämen, täck med plastfolie och låt svalna helt. 8. Jordgubbsfyllning: Mosa jordgubbarna med en gaffel. 9. Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i små bitar. 10. Blanda jordgubbar, apelsin och mynta. Smaka ev av med likör. 11. Montering: Vispa grädden. Dela bottnen i 3 lika stora delar. Lägg underdelen på ett fat. Bred på vaniljkrämen. Lägg på mellanbottnen. Bred på jordgubbsfyllning. Lägg på sista bottnen. 12. Stryk ett tunt lager grädde runt tårtans kant, fördela resten på toppen. Garnera med hela eller skivade jordgubbar. Fäst den rivna chokladen runt om. FÖR ALLA Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, mjölk, choklad och grädde. VANILJBULLAR MED BÄR Baka lyxiga vaniljbullar med nyplockade bär, som hallon, blåbär eller röda vinbär. GER 40–50 BULLAR 840 g vetemjöl (14 dl) 175 g rumsvarmt smör 50 g färsk jäst 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) 2 dl strösocker ½ tsk salt 3 dl färska bär (t ex hallon eller blåbär) mjöl till utbakning uppvispat ägg till pensling florsocker SMÖRKRÄM 200 g rumsvarmt smör 1 ½ dl strösocker ½ tsk vaniljpulver GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret i tärningar. Smula jästen i en bunke och rör ihop med mjölken. 2. Tillsätt smör, socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin med degkrok på medelhastighet eller 20 minuter för hand. 3. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme eller till ungefär dubbel storlek. 4. Smörkräm: Vispa smör, socker och vaniljpulver smidigt. 5. Dela degen i 2 delar, kavla ut till 2 rektanglar, ca 20 x 50 cm, på lätt mjölat bakbord. Bred på smörkrämen. Lägg en rad med bär 2 cm in från nedersta kanten längs med långsidan. Rulla ihop till en fast rulle. 6. Skär rullen i 3–4 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i bullformar på en plåt. 7. Låt jäsa ca 30 minuter eller ungefär till dubbel storlek. 8. Sätt ugnen på 225°C. 9. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Pudra över FÖR ALLA Innehåller gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt och välj mjölkproteinfritt matfett. Gör äggfri: uteslut äggpenslingen risbaserad mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Tips! Om man använder frysta, tinade bär måste de rinna av väl. Pudra dem gärna med lite potatismjöl. Tips! Byt ut apelsinen mot lime för en lite syrligare tårta. B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 31