Buffé 1
GURKDRINK MED MYNTA Sekanjabin. Fräsch gurkdrink
där vinäger ger en oväntad frisk syra. GER CA 2 LITER 2 dl strösocker ¾ dl vitvins- eller äppelcidervinäger 1 kruka mynta 1 dl färskpressad limejuice ¼ gurka limeskivor och is till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp sockret med 5 dl vatten och vinäger i en kastrull under omrörning. Låt småkoka ca 10 minuter. Lägg i myntakvistarna, men spara några blad till garnering. Låt småkoka ytterligare 5 minuter. Låt svalna. 2. Sila sockerlagen och blanda med limejuice och 1 liter kallt vatten. 3. Skiva och strimla gurkan. Blanda ner gurka och myntablad. Låt gärna drycken dra i kylen någon timme. Servera väl kyld med is. Läs mer om Zeina och ica.se/buffe. »För mig handlar eid al-fitr om att umgås.« KRYDDIGA KYCKLINGSPETT MED SAFFRAN Djoje kebab. Bäst blir spetten om kycklingen får marinera över natten. FÖR 4 PERSONER ca 400 g kycklingfilé 1 paket saffran (½ g) 1 gul lök 1 msk färskpressad limejuice 1 dl naturell yoghurt (3 %) 1 tsk paprikapulver ½ tsk gurkmeja olivolja salt, malen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda saffranet i ½ dl hett vatten, låt stå minst 30 minuter. 2. bitar. 3. Skala och riv löken. 4. Blanda löken med saffransvattnet, limejuice, yoghurt, kryddor, ½ dl olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar till en marinad. 5. Blanda kyckling och marinad i en plastpåse. Låt marinera i kylen minst 1 timme, men gärna över natten. 6. Trä kycklingen på 4 blötlagda träspett. Grilla på hett galler direkt över glöden, vänd ofta så det inte bränns. Eller tillaga i ugn, på 250°C grill, lägg på varmt grillgaller med plåt under. Grilla ca 10 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Vänd efter halva tiden. GRILLA GRÖNT! Passa på att grilla färska lökar och paprikor när grillen ändå är igång. PERSISK TSATSIKI MED VALNÖTTER Mast-o khiar. Använd syrliga berberisbär eller torkade tranbär. FÖR 6–8 PERSONER 1 dl valnötter ½ gurka 1 vitlöksklyfta 4 dl turkisk yoghurt (10 %) 2 msk finhackad dill 3 msk finhackad mynta (eller 1 msk torkad) 2 msk torkade tranbär (eller berberisbär) salt dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna. Grovhacka dem. 2. Skär gurkan i små tärningar. 3. Blanda gurka, vitlök, yoghurt, SALLADSFAT PÅ PERSISKT VIS Ett vackert fat med örter och grönsaker ingår ofta i det persiska köket. Salladslök, mynta, koriander och persilja ingår nästan alltid. Zeina lägger också gärna till granatäpple, spenat, lime och dill. B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 41 hackad dill, mynta och 2 krm salt. Låt stå i kylen minst 1 timme. 4. Vid servering: Strö valnötter, torkade bär och dill över tsatsikin. För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e