Buffé 1
S iri Barje är kocken och matstylisten som inspir
erar med sin enkla, vackra och goda mat. Och Ann Bonander Looft, Siris mamma, har i över 20 år jobbat som scenograf och kostymör för bland annat Dramaten, Stadsteatern och Comédie Française i Paris. När de bjuder in till midsommar blir det med andra ord härligt för både magen och ögat. – Fast mamma klagar alltid på mina kläder; hon tycker att jag borde klä mig lite stiligare. Men så kommer det inte att bli, säger Siri. Klädstilen kanske inte gick i arv. Det gjorde däremot maten. När Ann var liten odlade hennes morfar grönsaker i mängd hemma i trädgården i Värmland. Hon växte upp med mat lagad från grunden och gav Siri samma uppväxt. På midsommar samlar de gärna familjen och vännerna, lagar massor av mat och dukar vackert. – Ta in naturen i dukningen. Knyt blommor runt glasen och lägg ut kvistar på bordet, säger Ann. Deras måsten på midsommarbordet är färska grönsaker, sill och gravad lax. Och enkelt ska det vara! Deras favoritpaj görs till exempel på färdig fi lodeg. – Både mamma och jag gillar fi lodeg så sjukt mycket. Den är enkel att jobba med och blir så otroligt god och krispig. Det bästa av två världar, säger Siri. Pajen går att förbereda dagen före! Värm i ca 10 minuter på 150°C vid servering. FRASIG FILODEGSPAJ MED GETOST, TOMAT OCH KARAMELLISERAD LÖK FÖR 10–12 PERSONER (BUFFÉ) 6 ark filodeg 250 g bananschalottenlök 65 g rucola 10 körsbärstomater 3 ägg 3 dl mjölk (3 %) 200 g getost (av chèvretyp) 1 dl riven lagrad ost (t ex västerbotten) 2 msk rostade pinjenötter rapsolja, smör salt, svartpeppar rucola och tomatklyftor till servering GÖR SÅ HÄR: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 9