Buffé 1
JUNI/JULI INNEHÅLL Eftertanke & schysta burgare!
SOMMARTID är slappartid. Läge att softa i hängmattan, utmana med ett parti boule eller plocka fram en bok eller två! För min del blir det gärna några lättsmälta deckare samt en och annan överraskande klassiker. Sommartid är också tid för Grilla hett och hållbart! eftertanke. Och då kan man ju fundera över vem som gillar att slänga pengarna i sjön. Eller uttryckt på ett annat sätt: jobba och tjäna pengar för att kunna handla och släpa hem en massa matvaror – och sedan brutalt dumpa en tredjedel i soporna… Egentligen vill väl ingen slänga schyst käk. Men ändå är det en av världens stora utmaningar i dag – det sägs att vi slänger en tredjedel av det som produceras. Helt galet! Mitt tips, som går emot många andras, lyder: Handla ofta, helst varje dag. Då är det fokus på det som ska lagas härnäst. Jobbigt? Säkert tycker många det, men är man som jag kass på att planera är det lösningen! Har du en bättre, mejla mig gärna. En annan hängmattefundering är vem som vill bli magsjuk på semestern. Kanske lite tillspetsat – men med tanke på den rådande hamburgertrenden så… Jag syftar alltså på alla rosastekta färsbiff ar. No, no, no, säger Livsmedelsverket. Innertemperaturen ska vara minst 70°C. Använd termometer. Bakterierna sitter på köttbitens yta, och när den mals kan bakterierna blandas in i färsen. Inte bra. Grilla hett, ät upp och njut av sommaren! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Några till i gänget som gör Buffé Redaktionen har förstärkts! I förra numret presenterades våra medarbetare som varit med längst, och nu är det dags för de senaste tillskotten på Buffés redaktion: Katarina Sjöberg, Alexandra Vikström och Sofie Lundmark. KATARINA SJÖBERG är formgivare med lång erfarenhet av att layouta tidningar. Karriären började dock i konstens tecken med måleri, och i dag finns även ett stort intresse för fotografi. Ofta hamnar hennes katter på bild liksom de betydligt större kattdjuren som hon besöker i Afrika. Matmässigt står hemlandet Polen högt i kurs. ALEXANDRA VIKSTRÖM är ny redaktör sedan årsskiftet. Alexandra har stor förkärlek för det italienska, när det gäller såväl mat som sambo! Och språket behärskar hon flytande. Efter journalistutbildningen provade Alexandra på några år i restaurangkök för att nu landa i en kombo av dessa intressen. SOFIE LUNDMARK är vikarie för föräldralediga Ellinor Jidenius som webbredaktör. Hon kommer närmast från en tjänst som vetenskapsjournalist – vilket kommer väl till pass då matkunskapen ska presenteras på ett lättfattligt sätt. Lättlagad mat ska det också vara, men när det gäller koffeindrycker är det nörden som talar! 30 37 38 40 47 5 8 16 19 23 Sommarspaning Fika i toppklass. Köp in dig i en bikupa. Titti Qvarnström om Malmös mat. Snabbgrava midsommarlaxen. Lingonfrossa. Sommarens matböcker. Midsommar med Siri Barje Filodegspaj med getost & tomat. Pepparrotssill med krasse & rädisor. Matjessill med brynt gräslökssmör. Romdipp med chips. Rödbetsgravad lax med dillolja. Ägg med sardellmajonnäs. Kokta primörer med parmesan- och timjansmör. Sparris med svensk pesto. Bärpaj med vispad crème fraiche. Sillkunskap Sill eller strömming. Hållbar sill. Matjessill. Sill på smörgåsbordet. Sillens nyttigheter. Ceviche-sill. Äppelsill. Wasabi- och ingefärssill. Picknick med wraps Wraps-tips. Avokadowrap med lax & färskostwasabi. Rostbiffwrap med hummus & saltgurka. Wrap med paprika- & bönröra. Lingonrulle med vispad smetana. Så viker du wrappen. Soliga smaker Matkreatören Liselotte Forslins sommarmat. Paloma. Turkisk yoghurt med jordgubbsrippel. Surdegstoast med örtricotta & stekta med tapenade. Buffalokyckling med ädelostdressing. Böngryta med korv & bakat ägg. Melonsallad med grillade vannameiräkor. Green goddess-dressing. Sommarsött med bär Jordgubbstårta med apelsin & vit choklad. Vaniljbullar med bär. Fryst blåbärstårta med punsch. Sofi as curry Granolabakade nektariner. Iskaffe i kubik. Yoghurtdoppade frukter. Saft på svartvinbärsblad. Mötet: Så hjälper vi planeten Hur kan vi leva mer hållbart? Experterna ger råd. 21 hållbara tips. Fest efter fasta Ramadan med Zeina Mourtada. Gurkdrink med mynta. Kycklingspett med saffran. Persisk tsatsiki med valnötter. Chokladbaklava. En bättre glass Bananglass med topping. Tävla & vinn matpengar. Tävla om 50 matcheckar sidan 47 42 recept