Buffé 1
FÖR HÅLLBART 21 TIPS Alla kan bidra till att plan
etens resurser räcker längre, att jorden får en längre hållbarhet. Fem experter ger råd om hur man kan leva mer hållbart, och börja redan i sommar. TEXT ANNA K SJÖGREN FOTO ICA DEN SOM VÄLJER EN MER hållbar livsstil ingår i ett världsomspännande projekt som har målet att mat, vatten och andra tillgångar som fi nns på jorden ska räcka längre. Alla som deltar i projektet är med om att fl ytta fram planetens bäst-före-datum och kan stolt lämna den vidare till nästa generation. I dag fi nns det mycket kunskap om vad man kan göra för att dra sitt strå till stacken. Det fi nns goda råd från myndigheter, företag, organisationer och andra som arbetar med hållbarhetsfrågorna. Buff é söker upp några experter och börjar med dem som är specialister på mat. Vad man äter och hur man hanterar mat har stor betydelse, eftersom man gör det så ofta. Experter på Livsmedelsverket har ställt samman de svenska kostråden som visar vilken mat som är både hållbar och hälsosam. Det är samma råd som gäller för planetens hållbarhet och människors hälsa. Vilken tur att man slipper välja mellan sitt eget och jordens bästa. Annica Sohlström är Livsmedelsverkets generaldirektör. Vad säger hon till alla som vill leva hållbart och sunt i sommar? – Försök att äta lagom mycket, mer grönt och mindre kött, och att röra på dig. Även små förändringar är bra förändringar. Frossa i sallader och grilla inte bara kött utan släng även på grönsaker, svarar Annica Sohlström. Själv lagar hon gärna matiga salHÅLLBART FÖR ALLA En hållbar utveckling betyder att vi som lever på jorden förbrukar mat, vatten, luft och andra resurser i en takt som är anpassad till hur naturen fungerar. Våra samhällen ingår i ett ekosystem som kan fortsätta att snurra om naturen och jorden hinner återhämta sig mellan varven. Annica Sohlström lader med matvete eller bulgur, säsongens grönsaker och ost, eftersom hon tycker att det är både enkelt och gott. Innan maten kommer på bordet förbrukar den resurser. Ungefär en tredjedel av all mat som produ38 B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 I dag kräver mänskligheten 60 procent mer resurser än vad jorden egentligen kan producera. Vi lever som om vi hade 1,6 jordklot i stället för det enda vi har. Sverige, USA och andra länder i västvärlden har det största ekologiska fotavtrycket per person. Det innebär att vi lever långt över våra tillgångar. Alla kan bidra till ett mer hållbart samhälle, och kom ihåg att även små förändringar är bra förändringar. ceras kastas. Det är ett slöseri med jordens resurser som inte är hållbart. Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet. Vilka är hennes råd för mindre mat i soporna? – Temperaturen i kylskåpet ska vara 4–5 grader för att maten ska hålla längre. Lita inte blint på bäst-före-datum som står stämplat på förpackningen. Mycket håller mycket längre än så. Lukta, titta och smaka på maten innan du dömer ut den, råder Marie-Louise Danielsson-Tham. För henne är det självklart att mjölk och andra färskvaror ska in i kylen så fort man har använt dem; de ska inte stå ute i sommarvärmen. Hon tipsar om att ställa faten med kall buff émat på isbädd och helst låta gästerna gå in i köket och hämta maten, där det inte är lika varmt. Så kan man äta resterna till lunch nästa dag. SOMMAREN ÄR INTE bara tid för mat och fest utan också för omväxling och resor. Johanna Sandahl är ordförande i Naturskyddsföreningen. Hur ska man resa om man vill leva hållbart? – Upptäck resmål på närmare håll; Marie-Louise Danielsson-Tham Johanna Sandahl alla stora äventyr ligger inte långt borta. Vi har så mycket fantastisk natur här hemma. Välj bort fl yget om det fi nns andra transportsätt, svarar Johanna Sandahl. Att ge sig ut i naturen, på cykel eller vandring är en bra idé. Det fi nns appar som visar vägen till vackra