Buffé 1
21 snabba tips! »Leta efter miljömärkt eller ekol
ogisk hud- och hårvård.« platser och som ger svar på barnens frågor om fåglar, insekter och växter. Johanna Ragnartz är vd för Håll Sverige Rent och mån om att stoppa plastskräpet som förstör naturen, haven och de vilda djurens livsmiljö. Det tar uppskattningsvis 400 år för plast att brytas ner. – Packa picknickkorgen med plasttallrikar, bestick Johanna Ragnartz och muggar eller glas som är gjorda för att användas flera gånger. Ta med skräpet hem; lämna det aldrig bredvid eller överst i en full papperskorg, för då kan fåglar och andra djur sprida det vidare så att det hamnar i naturen. Maria Smith, som är chef för hållbarhetsstrategier på ICA, och nämner även kroppsvårdsprodukter. – Glöm inte bort produkterna i badrumsskåpet! Leta efter miljömärkt eller ekologisk hud- och hårvård. Maria önskar att den goda vanan att källsortera Maria Smith får följa med på semesterresan, att man inte bara gör det hemma. Till sommarens grillkvällar rekommenderar hon miljömärkt grillkol och hållbara sätt att tända, som till exempel eltändare eller miljömärkta tändpapper. 1. Välj ekologiska och miljömärkta matvaror. Titta efter symbolerna för EU-ekologiskt, KRAV, MSC och ASC. 2. Ät mer grönsaker, frukter och bär. Testa också fryst; de skördas i säsong och fryses därefter. 3. Ät mer bönor, linser och ärter – baljväxter ger gott om näringsämnen och protein, med en låg klimatpåverkan. 4. Minska mängden kött, ta mer grönsaker på tallriken. 5. Förvara mjölk och andra färskvaror kallt så håller de längre. 6. 7. Mat som förvaras rätt håller oftast längre än datumstämplingen. Titta, lukta och smaka istället för att låta datumet avgöra. 8. Kolla temperaturen i kylskåpet, den ska vara 4–5 grader. 9. Ta hjälp av de klimatguidade recep 10. Tänd kolgrillen med en elektrisk tändare eller tändpapper. Välj grillkol som är märkt med Bra miljöval eller FSC. 11. Gör rent grillgallret med en stålborste. Olja in grillgallret innan du grillar så blir det inte kvar matrester. 12. Ät upp maten eller gör något nytt av matresterna. 13. Gör picknickrätter eller matlåda av resterna av grillad kyckling. 14. Frys in lagad mat som du vet att du inte kommer äta upp inom några dagar. 15. Gör fruktsallad eller liknande av fula bitarna. 16. Sortera ut matavfallet om du har möjlighet; det blir biogas. 17. Använd miljömärkta eller ekologiska hudvårdsprodukter. 18. Leta efter Svanen, EU Ecolabel eller Bra miljöval när du köper förbrukningsvaror som rengöringsmedel och tvättmedel. 19. Stäng av apparaterna i stället för att lämna dem i stand-by-läge, stäng 20. Ta hand om utemöblerna, måla eller fräscha upp dem istället för att köpa nya. 21. Ta en hemester. Sverige är underbart sommartid! B UFFÉ 6 – 7 • 2 0 1 7 39