Buffé 1
MONAS BROWNIETÅRTA MED HALLONMOUSSE Choklad, hall
on och grädde är en lika klassisk som uppskattad smakkombo. Snåla inte på hallon till garnering. GER 8–10 BITAR BROWNIEBOTTEN 120 g mörk choklad 100 g smör 2 1/2 dl socker 2 ägg 1 1/2 msk vaniljsocker 1 krm salt 1 1/2 dl vetemjöl smör till formen vispad grädde och färska hallon till garnering HALLONMOUSSE 1 paket frysta, tinade hallon (250 g) 1 dl gelésocker multi 2 tsk vaniljsocker 3 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C. 2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet. 3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret. 5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig). 6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten. 7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet och laktosfria produkter av matfett och grädde. Gör mjölkproteinfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet. Ersätt smör med mjölkfritt matfett och byt grädden mot vispbar sojaeller havrebaserad gräddersättning. VINNARE AV 2 500 KR I MATCHECKAR: MONA SHIRDEL, 21 ÅR, UMEÅ »Seg, chokladig browniebotten är oemotståndligt gott tillsammans med den lätta, syrliga hallonmoussen. Tack vare gelésocker passar den även vegetarianer.« 14 BUFFÉ 6 –7 • 2 012 Andrapris!