Buffé 1
SOMMARMAT – lättlagat & lantligt LISENS TEXT CAMI
LLA THÖRNQVIST RECEPT & STYLING LISELOTTE FORSLIN FOTO JEANETTE HÄGGLUND Svalkande melongazpacho, grillade lammracks med rostad färskpotatis eller mjuka blåbärskakor. Välkomna till Liselotte Forslins ljuvliga sommarkök. M LISELOTTE FORSLIN Bor: I Uppsala men på sommaren Funbo eller Ljusdal. Ålder: Stolt 50-åring. Familj: Maken Lars och barnen Vide, 13, och Malva, 9. Gör: Matskribent, matstylist och kokboksförfattare samt är med och driver receptbloggen leparfait.se. Snabbaste lunchtipset: Kokta ägg, hårt bröd och en burk makrill i tomatsås som vi tar med till stranden. VATTENMELON -GAZPACHO »En svalkande förrättssoppa som med fördel serveras i genomskinliga glas för den fina färgens skull. Jag har alltid en kanna på lut i kylen under sommaren.« GER CA 1 LITER 1 liten vattenmelon, gärna kärnfri (ca 2 kg) 3 tomater (ca 250 g) 1 stor röd paprika 1 stor röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 3 salladslökar 1/2 kruka basilika, gärna thaibasilika, grovhackad 1/2 kruka koriander, grovhackad 1 msk färskpressad limejuice 1 msk rödvinsvinäger 2 msk olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och skär bort skalet från melonen. Pilla bort ev kärnor. Skär fruktköttet i bitar, men spara några skivor till garnering. 2. Skär tomaterna i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skär salladslöken i mindre bitar. 3. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. 4. Kyl soppan ordentligt. Servera gärna i glas och garnera med en melonskiva. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 19 MED ETT VÄLFYLLToch genomtänkt sommarskaff eri är det enkelt att njuta av god mat mellan salta bad, solstolsvila, bokläsning och andra sköna semesteraktiviteter. – Själv gillar jag salta smaker, speciellt på sommaren. Därför ser jag till att alltid ha olika sorters sardeller, sill med mera hemma. Men jag är också bekväm av mig och bunkrar med fi l, ägg och diverse pålägg till goda och mättande lunchmackor, säger Liselotte Forslin, populär matskribent som här bjuder Buff és läsare på sina allra bästa recept för lata sommardagar. I KYLEN PÅ LANDSTÄLLET i Funbo utanför Uppsala står alltid en kanna vattenmelon-gazpacho redo att avnjutas, och i skaff eriet är matjessill stapelvara som lunchräddaren nummer ett. Fikar gör hon inte särskilt oſt a, men mammas blåbärskakor är svåra att motstå. – Det är ett barndomsminne som känns ända in i magen. Man blir snäll och glad av blåbärskaka, slår Liselotte fast. Varma sommarkvällar grillar hon gärna lamm från granngården och dricker ett glas rosé under linden på torpet. I väntan på den perfekta grillglöden fi nns det tid att rosta färskpotatis och blanda med en citron- och parmesanspetsad örtolja. Smaklig sommar! FRÄSCH & LÄSKANDE