Buffé 1
BACKYARD PARTY HOS FRANKLINS PROPPMÄTT & RÖKT I T
EXAS I Texas tar man barbecue på allvar. Det är mycket hysch hysch runt recept och kryddblandningar, och många av BBQ-krogarna har funnits i generationer. Men med bara drygt tre år på nacken har Franklin BBQ seglat upp som USAs bästa barbecue. Det här måste undersökas, så vi drog till Texas för att träffa människorna bakom barbecueboomen. TEXT JONAS LARSSON RECEPT AARON & STACY FRANKLIN FOTO ANDERS BERGERSEN AARON FRANKLIN ÄR PÅ JOBBET riktigt bagartidigt, runt 03.30! Men så tar det många timmar att röka en oxbringa. Medan röken puffar på tar sig mr Franklin några koppar kaffe och läser tidningen, och med jämna mellanrum kollar han temperaturen. Temperatur, tålamod och tidningen är tre viktiga ingredienser för att laga usas just nu bästa barbecue, i alla fall enligt den amerikanska mattidningen Bon Appétit. Nu har vi blivit hembjudna till Aaron och Stacy för en traditionell Backyard bbq, Texas style. Hem och hem. Vi håller till på grannarnas bakgård. Överallt ligger det järnskrot och gamla propantankar. Bakom en av dem står Aaron och kollar temperaturen på röken, för det är det som de gamla propantankarna har omvandlats till. Aaron svetsar och skär själv till dem så att de till slut är fullt fungerande jätterökar. Imponerande. Vi sippar på varsin Lone Star, Texas tunnaste öl, men det funkar bra i värmen. Aaron berättar att hans pappa under en period hade ett bbq-ställe i Bryan, Texas, där han växte upp. Aarons intresse blev eſter hand alltmer seriöst, och eſter en del experimenterande på bakgården startade han 2009, tillsammans med Stacy, Franklin bbq i en trailer på en parkeringsplats i östra Austin. Ryktet spred sig snabbt och kön växte lavinartat, och ganska snart var det utsålt varje dag. Numera huserar Franklin bbq i en annan byggnad i östra Austin, men köerna fortsätter att vara långa och de säljer slut varje dag. »Nu är det mat!« vrålar Aaron. Han har grillat biff och även hunnit röka ribs. Stacy bjuder på »deviled eggs« till fördrinken. Fler gäster anländer, alla med lite glansiga förväntansfulla ögon. Jag frågar Mason, grannen, om han har gräddfil hos Franklin bbq. – Nej, nej, svarar han och viſtar lätt paniskt med händerna. Det här är Texas, du tränger dig inte i en bbq-kö. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 27 Jag sätter tänderna i den möraste köttbit jag fått på den här sidan »biff fiorentina«. Ja jösses, det är verkligen makalöst gott. Det är lätt att förstå att den här lite halvblyga Texaskillen just nu är en mycket populär person bland Austinbor, matbloggare och bbq-fantaster. Kvällen fortsätter, jag och alla andra äter mer kött än vad som är bra för en människa, men det går liksom inte att sluta. När vi väl tar farväl av the Franklins och alla trevliga gäster lovar jag mig själv att aldrig mer äta så här mycket. Men matminnet är kort, och när jag kommer hem ska jag leta på nätet eſter en propantank och en svetsarkurs.