Buffé 1
Lisens sommar »Lamm är mitt absoluta favoritkött,
vi köper det från en gård bredvid vårt torp.« GRILLADE LAMMRACKS I VITVINSMARINAD »Lammracks är en trevlig detalj som går fort att grilla om man först delar dem.« FÖR 4 PERSONER 1 kg lammracks salt, nymalen svartpeppar VITVINSMARINAD 3 vitlöksklyftor 1 1/2 dl torrt vitt vin 1 dl olivolja 1 dl blandade hackade örter (t ex rosmarin, persilja och timjan) 1 msk söt senap GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med marinaden. Skala och finriv/finhacka vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en bunke. 2. Skär lammracksen mellan revbenen. 3. Lägg kött och marinad i dubbla plastpåsar. Massera in marinaden ordentligt. Låt marinera i kylen ca 1 timme. 4. Torka av och grilla köttet ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera gärna med rostad färskpotatis och ev grillad citron. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTAD FÄRSKPOTATIS MED ÖRTOLJA »Färskpotatis som rostas får en härlig sötma, och kombon örter, citron och parmesan passar till allt – inte minst mina grillade lammracks.« FÖR 4 PERSONER 1 kg färskpotatis (skrubbad) olivolja, flingsalt, svartpeppar ÖRTOLJA 2 dl blandade hackade örter (t ex persilja, basilika och timjan) rivet skal och juice av 1 citron 2 rivna vitlöksklyftor 1 dl olivolja 1 dl finriven parmesan GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. Dela ev stora potatisar. 2. Lägg potatisen i en långpanna. Blanda med 2 msk olja och 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna något. 3. Örtolja: Rör ihop ingredienserna till örtoljan. Blanda den med potatisen medan den fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar. Servera potatisen ljummen, gärna till grillade lammracks. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 23 SMÄLTANDE MÖRT SOMMARENS FAVORIT