Buffé 1
»Väldigt lättlagat, enkelt och gott – en nyttig r
ätt som mättar utan att man blir däst. Fräscht med citronen ihop med halloumins sälta. Bönorna blev lite mjöliga, tillagade dem kanske för länge eller så är sorten sådan. Men detta lagar vi igen!« LINN ERIKSSON/26 ÅR/BOR UTANFÖR LUND/STUDERAR SVENSKA OCH DANSAR BALETT »Det här gillade hela familjen. Bakade eget ciabattabröd och gjorde egen chiliolja då jag varken hade det ena eller andra hemma. Chilioljan gör jag alltid dagen före genom att blanda hackad färsk chili i 1–2 msk olja och sedan sila bort den före användning.« KARL WIDERBERG/29 ÅR/BOR I KOLLEKTIV I HELSINGBORG/PLUGGAR PÅ KTH »En riktig smaksensation, men jag kan tänka mig mindre tonfi sk och mer sardeller. Allt kan förberedas, så varför inte äta detta på picknick en varm sommardag och tillaga laxen på den medhavda engångsgrillen? Avsluta med att pressa över lite citron.« ANDERS JANSSEN/68 ÅR/FALUN/GIFT/ GILLAR ATT RESA, FJÄLLVANDRA OCH SLÄKTFORSKA Ladda ner inköpslistan till veckomenyn på ICA.se/buffe. HALLOUMI MED VITLÖKSFRÄST BÖNSALLAD Läcker vegetarisk måltid med många goda smaker och vackra färger. Grilla gärna osten! FÖR 4 PERSONER Koka 1 paket frysta haricots verts (250 g) enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola i kallt vatten. Dela, kärna ur och strimla 2 röda paprikor. Skala och skiva 2 vitlöksklyftor tunt. Häll av och skölj 1 burk stora vita bönor (ca 400 g). Fräs paprika i 2 msk olivolja ca 3 minuter i en stekpanna. Tillsätt haricots verts, vitlök, vita bönor och finrivet skal av 1 citron. Fortsätt fräsa ca 1 minut. Tillsätt 1/2 dl finstrimlad persilja och 2 msk färskpressad citronjuice. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Skär 2 paket halloumi (à 200 g) i cm-tjocka skivor. Grilla/stek dem på hög värme ca 2 minuter per sida i en stekpanna, tills de fått fin färg. Servera bönsallad och halloumi med en klick matyoghurt och gärna surdegsbröd. FÖR ALLA? Gör glutenfri: servera med glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: byt halloumi mot t ex laktosfri salladsost. Byt matyoghurt mot laktosfri medelhavsyoghurt. Kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: byt halloumi mot mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja). Kontrollera brödet. CITRON- OCH CHILIKYCKLING MED PANZANELLA Ta tillvara gammalt bröd i en mumsig italiensk tomatsallad till den saftiga kycklingen. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Blanda 2 pressade vitlöksklyftor med 1 tsk chiliflakes, finrivet skal av 1 citron, 1 msk olivolja och 1 tsk salt i en stor bunke. Lägg ner 900 g kycklinglår (med ben). Blanda runt. Skiva 1 ciabatta. Lägg skivorna på ett ugnsgaller. Rosta dem mitt i ugnen ca 3 minuter tills de fått fin färg. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Ställ in i ned re delen av ugnen ca 25 minuter, tills kycklingen är klar. Skär ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft kommer ut. Skär 6 kvisttomater i grova bitar. Skala och skiva 1/2 rödlök tunt. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Grovhacka 5 sardellfiléer i olja. Vispa ihop 4 msk vit balsamvinäger, 4 msk vatten, 4 msk olivolja och 1/2 tsk salt i en stor skål. Vänd ner tomater, rödlök, vitlök, det rostade brödet, sardeller och blad från 1/2 kruka basilika. Blanda väl. Mal över lite svartpeppar. Servera kycklingen med panzanellan. FÖR ALLA? Fri från ägg. Gör glutenfri: byt ciabatta mot glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet. GRILLAD LAX MED POTATISSALLAD OCH TONFISKKRÄM Lax, tonfisk och sardeller – funkar det? Vi lovar att det är värt att testa. FÖR 4 PERSONER Skrubba och koka 900 g färskpotatis mjuk i lättsaltat vatten. Skiva 2 dl cornichons och 125 g salladslök. Vispa ihop 3 msk rödvinsvinäger, 1 msk dijonsenap och 3 msk olivolja i en bunke. Vänd ner cornichons, salladslök och 1 dl hackade örter (t ex dill och persilja). Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Dela potatisen i mindre bitar. Blanda med dressingen medan potatisen fortfarande är varm. Häll av 1 burk tonfisk i vatten (185 g) och låt rinna av, men spara 2 msk spad. Mixa till en grov röra tillsammans med 5 msk majonnäs, 2 msk kapris och 2 sardellfiléer i olja med stavmixer. Späd med tonfiskspadet om krämen känns för tjock. Smaka av med färskpressad citronjuice och svartpeppar. Krydda 4 portionsbitar laxfilé (à 125 g) runt om med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Grilla/stek fisken i 1 msk olja 4–5 minuter per sida i en stekpanna. Servera laxen med potatissallad och tonfiskkräm. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: välj äkta majonnäs. Gör mjölkproteinfri: välj äkta majonnäs. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 39