Buffé 1
CURRY CAMILLAS SOMMAR FÖR MIG är långfrukost i so
len med lyxig yoghurt, färsk frukt, nystekta plättar och starkt kaffe. Hur kommer du in i rutinerna igen? Mejla mig och berätta! Publicerade tips får en »glassig« kokbok! REDAKTÖR CAMILLA THÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE FOTO EVA HILDÉN SMITH Pina colada-pinnar Populär drink nu som isglass! Originalreceptet kommer från Elisabeth Johanssons superfina kokbok »Glass« (Natur & Kultur). GER 8 PINNGLASSAR: Fördela 1 dl hackad färsk ananas i 8 pinnglassformar (à ca 1/2 dl). Vispa ihop 2 1/2 dl ananas juice, 1 dl extra krämig kokosmjölk, 3 msk kokoslikör (t ex Malibu) och 1 msk ljus rom. Häll upp i formarna och sätt i pinnarna. Låt stå i frysen över natten. Skölj formarna hastigt i ljummet vatten. Lossa glassarna och servera. Läsartips Använd ren havre och stek i olja så blir plättarna gluten- och laktosfria! Havreplättar med banan Sara Rönne, som driver bloggen Träningsglädje, tipsar om dessa gyllene, fluffiga plättar som jag bara älskar. GER CA 20 PLÄTTAR: Mixa 4 dl havregryn med stavmixer till ett »mjöl«. Tillsätt 2 tsk bakpulver, 1 krm malen kardemumma, 1 krm kanel och 1/2 tsk salt. Mosa 3 bananer och lägg i en skål. Blanda med 3 ägg, 3 msk olja och 2 msk flytande honung. Tillsätt mjölblandningen. Rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter. Stek plättar av smeten. Servera med valfria frukter eller bär och gärna lönnsirap. VINBAKAD KLYFTPOTATIS Är du en av många som gillar klyftpotatis till grillat bara måste du testa Sanna Friborgs prisbelönta recept i Buffés potatistävling med nötig sparrispotatis. FÖR 4 PERSONER: Sätt ugnen på 200°C. Skär 900 g potatis, gärna sparrispotatis (asparges), i klyftor och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop 2 dl vitt vin, 2 msk dijon senap, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk torkade örter (t ex timjan och rosmarin), 1/2 dl olivolja och 3/4 tsk salt. Häll det över potatisen och blanda runt. Täck formen med folie. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Ta av folien och låt potatisen få färg i ytterligare 10–20 minuter. Rör då och då. Strö över lite flingsalt vid servering. Somrig yoghurt-shake med jordgubbar. Självplockade gubbar Gör ett jordgubbsstopp i sommar och fyll frysen med röda gubbar! Ägna sedan regniga dagar åt att sylta och safta. Eller njut av en god » shake«. GER 1 GLAS: Mixa 2 dl frysta jordgubbar, 1 1/2 dl mild vaniljyoghurt, 1/2 dl mjölk och 1 tsk flytande honung med stavmixer. Häll upp i glas. På ICA.se/buffe listar vi jordgubbsodlare, många ekologiska, som erbjuder självplock. Pak choi Asian style Läcker kålsort som förtjänar att lagas oftare. Denna asiatiskt kryddade variant är toppen till grillad lax eller biff. FÖR 4 PERSONER: Bryt loss bladen på 250 g pak choi. Fräs dem med 1 pressad vitlöksklyfta och 1 tsk finriven färsk ingefära i 1 msk olja tills kålen är mjuk men fortsatt spänstig. Tillsätt 1/2 tsk sesamolja och 2 tsk japansk soja. Blanda runt. Strö över sesamfrön (gärna rostade). Goda sommartips MATTURISTA HEMMA Handla tuppchorizo, stoppa korv eller getvandra. Smartphone-appen »Mathantverk« visar vägen till över 1 000 mathantverkare. Appen är tillgänglig från 30 juni. Läs mer på mathantverk.se. MATPRAT I ETERN Meny i P1 gästas i sommar av författaren och matkännaren Mustafa Can, som lagar mat med kvinnor, husmödrar och mammor på temat mat och identitet. Programstart 28 juni. GRILLA NÅGOT NYTT Utmana grillmästaren inom dig och testa en ny köttdetalj på grillen i sommar. Varför inte luffarbiff, högrevshjärta eller rumpstek? Håll utkik i din butik! BUFFÉ 6 –7 • 2 012 37 Sommar