Buffé 1
»Ledighet, gemenskap och inga måsten – det är mid
sommar det!« Ajan och Fred Stephenson Möller smakar på midsommar - buffén. Enkel att ta med till midsommarstången. LAXTÅRTA Midsommar MED ÄRTKRÄM Tjusig tårta som är lätt att göra. Ät den helst samma dag och ha en vass kniv till hands när det är dags att skära upp den. FÖR 8 PERSONER ca 800 g kallrökt lax i skivor 500 g frysta gröna ärter 2 msk färskpressad citronjuice 2 msk pepparrot på tub 500 g kesella (10 %) 1 kavring i skivor (ca 500 g) salt, nymalen svartpeppar ärtskott, dill och rädisor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Tina ärterna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och 1 tsk salt. 2. Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 3. Kantskär kavringen. 4. Klä insidan av en brödform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter. 5. Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten. 6. Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop. 7. Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar. 8. Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat. Ta bort plastfolien. Garnera med ärtskott, dill och rädisor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfritt mörkt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd laktosfritt färskostalternativ, t ex kvarg från Valio. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, välj mjölkfritt färskostalternativ. Fri från ägg, men kontrollera brödet. Den pigga ärtkrämen kan även göras med motsvarande mängd avokado. BUFFÉ 6 –7 • 2 012 7 tips!