Buffé 1
VECKOMENYN »Aromsmöret var en höjdare och Göran i
Umeå testar blåmusslor till ostomeletten medan Dagmar i Fagerviken fyller lammburgarna med fetaost och oliver. Till den italienska brödsalladen gör Karl Widerberg egen chiliolja. Njut av fem somriga rätter för hela veckan! RECEPT & STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO EVA HILDÉN SMITH citronskalet i burgarna var ett stort plus! Blandade även i fetaost, svarta oliver, vitlök och timjan i färsen. Men eſt er att jag druckit för mycket myntate i Marocko fi ck det bli basilika i bulgursalladen.« DAGMAR MÅNSSON/59 ÅR/BOR I FAGERVIKEN/GIFT/AKTIV PENSIONÄR SOM ÄLSKAR VÄVNING »Inspirerande recept! Gjorde röran på en burk blåmusslor, vitt vin, vitlök, koriander och chilifl akes. Bytte parmesan mot herrgårdsost och kompletterade med bulgur blandat med belugalinser, knäckebröd och hummus.« GÖRAN BERGQVIST/44 ÅR/UMEÅ/FRU OCH SON/GILLAR ATT VARA PÅ KOLONILOTTEN Veckans tips MATIGARE OMELETT Passa på att ta tillvara överblivna grönsaker när du lagar omeletten. Lite gul lök, ett par kokta potatisar, en bit paprika, en näve champinjoner… Gott! ANDRA BÖNOR Givetvis går det bra att byta de stora vita bönorna till halloumin mot t ex kikärter, borlotti- eller kidneybönor. Eller blanda allihop! ROSTADE TOMATER Lyxa till panzanellan med ugnsrostade tomater. Lägg 250 g körsbärstomater i en ugnssäker form. Ringla över 2 msk olivolja och 1 msk balsamvinäger. Salta och peppra. Rosta i ugnen 15–20 minuter på 200°C. TYCK TILL OM VECKOMENYN Vi söker ständigt nya, hungriga läsare som vill tycka till om Veckomenyn i förväg via webben. I varje nummer publiceras fem testlagare och belönas med matcheckar för 400 kronor vardera. Gå in på ICA.se/buffe och anmäl dig idag! 38 BUFFÉ 6 –7 • 2 012 PARMESANOMELETT MED ASIATISK KRÄFTRÖRA Asien möter medelhav i denna somriga omelett med hett chilibett i den fräscha röran. FÖR 4 PERSONER Häll av 2 burkar kräftstjärtar i lag (à 320 g) och låt rinna av. Skala och pressa 2 vitlöksklyftor i en bunke. Dela, kärna ur och finstrimla 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar). Blanda ner chili, 2 msk färskpressad limejuice och 3 msk olivolja. Vänd ner kräftstjärtarna och 1/2 dl hackad koriander (ca 1/2 kruka). Vispa ihop 12 ägg, 1 1/2 dl mjölk och 1 tsk salt i en bunke, bara så att allt blandas. Tillsätt 1 dl finriven parmesan. Stek 4 portionsomeletter i smör i en liten stekpanna eller gör en stor omelett i en stor stekpanna. Sänk värmen och stick, under det att omeletten stelnar, här och där med en stekspade så att lös smet kan rinna ner. Toppa omeletten med kräftröra, 4 msk crème fraiche, 1/2 påse rucola (ca 30 g) och extra parmesan. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och crème fraiche och laktosfritt smör. Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och crème fraiche mot mjölkfritt, t ex havredryck samt Sour Supreme (innehåller soja). Uteslut osten. Innehåller ägg. LAMMBURGARE MED AROMSMÖR OCH MYNTABULGUR Gör gärna dubbel sats av det härliga aromsmöret och spara hälften till helgens grillkalas. FÖR 4 PERSONER Koka 1 dl bulgur enligt anvisning på förpackningen. Dela 1 ask körsbärstomater (250 g). Skala och strimla 2 rödlökar. Blanda löken med 1/2 dl färskpressad citronjuice i en bunke (finriv först skalet av citronen och lägg åt sidan). Låt stå och dra 10 minuter. Blanda ner kokt bulgur, tomater, 1/2 dl hackad färsk mynta och 2 msk olivolja i lökblandningen. Vispa 75 g rumsvarmt smör och 1 pressad vitlöksklyfta fluffigt med elvisp. Blanda i 6 finhackade soltorkade tomater i olja, 1 msk chilisås av ketchuptyp, 3 msk finhackad persilja och 3 msk finriven parmesan. Blanda 400 g lammfärs, 1 ägg, 1 tsk finrivet citronskal, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rör till en smidig smet. Forma till fyra burgare. Grilla eller stek burgarna i 1 msk olivolja 3–5 minuter per sida i en stekpanna. Toppa burgarna med smöret och servera med myntabulgurn. FÖR ALLA? Gör glutenfri: byt bulgur mot t ex quinoa. Gör laktosfri: använd laktosfritt smör. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, uteslut osten. Gör äggfri: uteslut ägget. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Testlagat