Mer Smak 1
FESTLIG HÖST! / Med säsongens godaste GRYTSTEKTA
SPJÄLL MED KANTARELLER TID: 30 MIN + 2 TIMMAR I UGN UGN 175° Kan detta vara höstens godaste gryta? Toppingen till ger perfekt säsongskänsla. 4 PORTIONER 1 ½ kg tjocka revbensspjäll i 5 cm långa bitar, eller kamben salt och peppar 2 msk olja k 2 gula lökar, hackade k 1 morot, skivad k ½ rotselleri, hackad k 2 msk vetemjöl k 2 msk tomatpuré k 3 dl rött vin 2 lagerblad k några kvistar av t ex persilja, timjan, oregano, rosmarin k 1 vitlök, delad på mitten ½ liter vatten k 1 köttbuljongtärning k 600 g potatis, skalad k 200 g kantareller eller annan svamp k 140 g bacon k örter, t ex rosmarin GÖR SÅ HÄR 1. Salta och peppra spjällen. Hetta upp olja i en stor gjutjärnspanna och bryn spjällen runt om. Ta upp och lägg åt sidan. 2. Lägg i lök, morot och rotselleri, bryn runt om några minuter. Tillsätt mjöl och tomatpuré och rör om någon minut. Häll i vin, spjäll, örter, vitlök, vatten och buljong. Koka upp, sätt på lock och ställ in i ugnen ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar. 3. Koka potatisen och pressa vid servering. 4. Stek ur svampen och lägg i baconet. Stek det knaprigt och vänd ner i grytan vid servering. Toppa ev med ört. FRITERADE POTATISSKAL MED PEPPARROTSKRäM TID: 20 MIN Höstens motsvarighet till löjromspizzan. Huuur gott som helst! ll e r a 4 PORTIONER k 4 bakpotatisar, eller motsvarande mängd vanlig olja till fritering salt k 2 dl crème fraiche k 3 msk finriven pepparrot 90 g tångkaviar k 1 dl finstrimlad purjolök Tips! När du skalat av skalen kan potatisen förstås användas att koka osv. Servera grytan med pressad potatis eller ris. mer smak nr 6 2022 GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatisarna så att skalen blir till långa remsor, ca 1 mm tjocka. Värm upp olja till ca 170° i en liten kastrull, fritera gyllene. Ta upp, lägg på papper och strö över salt. 2. Blanda crème fraiche med hälften av pepparroten och tångkaviaren. Salta. 3. Toppa krämen med purjolök och resterande tångkaviar och pepparrot. Servera med de krispiga skalen. 15 b – p p Potatisskalen blir en elegant sidorätt eller förrätt. !t s T ä o n o n i c a g b e m h k d c o a r e t n