Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen Nya rät
ter varannan vecka Johanna Westman har skrivit en bok för alla som lever varannanveckasliv – som hon. – När jag var ny varannanveckasförälder överansträngde jag mig på barnveckorna så jag knappt mäktade med, och på egenveckorna åt jag yoghurt och popcorn. Hennes önskan med boken är att den ska vara en stöttande vän för andra som lever varannanveckasliv. – Vi är många och livet blir bättre om man ber om hjälp, delar med sig och vågar vara lite svag ibland. För mig har vänskapsbanden blivit starkare, middagarna fler och tiden tillsammans med barnen roligare. Jag vill ge det här kapitlet av mitt, och många andras, liv ett högre värde. I boken har jag även bjudit in några experter på andra viktiga områden, som ekonomi och pedagogik. Boken är uppdelad i två delar. Den första handlar om tiden med barnen med fokus på att ha mer tid vid middagen och laga mat tillsammans. – Den andra delen är egenveckan, där maten ska gå snabbt och vara enkel för det mesta men ibland få ha lite lyxig guldkant, eftersom man måste visa lite kärlek och omsorg även till sig själv emellanåt! MÅNADENS DRINK: Honung- och ingefärsdryck Även god varm. Koka då upp vattnet (ej kolsyrat) och häll över. 4 glas ★ 1 dl honung ★ 1 msk finhackad färsk ingefära ★ 2 lime, saft och finrivet skal (endast det gröna) ★ 1 dl färsk mynta ★ kolsyrat vatten, is Blanda honung, ingefära och lime. Fördela i fyra glas. Fyll på med is och 1–2 dl kolsyrat vatten per glas. Rör om. Garnera med mynta. DAN DAN-NUDLAR TID: 50 MIN Supergott! I stället för sichuanpeppar kan du smaka av med mer chili. 4 PORTIONER 3 50 g udonnudlar eller äggnudlar k 5 salladslökar, tunt skivade k 2 msk riven ingefära k neutral olja, till stekning k 450 g fläskfärs eller kycklingfärs Chiliolja: Lägg 1 frp chiliflakes (50 g) i en glasburk och värm upp 3 dl neutral olja till 180°. När oljan svalnat till 130°, häll den över chiliflakesen i burken. Låt svalna. Förvara med tätslutande lock i rumstemperatur. 2 msk mirin eller sherry 2–3 dl kycklingbuljong k 70 g babyspenat k 1 dl salta jordnötter, hackade SÅS k 4 vitlöksklyftor, finrivna 1 msk sesamolja k 4 msk japansk soja k 2 msk råsocker ½ –1 dl chiliolja (se recept i bild) ½ –1 tsk sichuanpeppar, malen/mortlad GÖR SÅ HÄR 1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. 2. Fräs hastigt lök (spara lite grönt till servering) och ingefära i olja i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt färsen och stek under omrörning tills den är genomstekt och har lite färg. mer smak nr 6 2022 Häll i mirin. Låt puttra. 3. Värm buljongen i en kastrull. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och häll av vattnet över spenaten i ett durkslag så den sjunker ihop. 4. Vänd ner nudlarna i stekpannan, häll i såsen och tillsätt buljongen lite i taget tills du har en krämig konsistens. Toppa med spenat, resten av salladslöken och jordnötter. Tips! Om du mortlar sichuanpeppar, ta endast de små blomliknande skalen. 49 F O T O : L E N A CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: ULRIKA POUSETTE FOTO: EVA HILDÉN K L A N G A H L G R E N