Mer Smak 1
GODASTE SVAMPSOPPAN TID: 45 MIN Oavsett om du kan
stoltsera med egna troféer från skogspromenaden eller om du plockat svampen i butik – den här soppan är alltid så uppskattad! 4–6 PORTIONER k 450 g svamp av valfri sort k 1 msk smör k 2 bananschalottenlökar, hackade k 2 vitlöksklyftor, hackade k 2 tsk torkad timjan 2 dl vitt torrt vin 7 dl vatten 1–2 msk kantarellfond k 2 dl crème fraiche eller grädde k ½ msk balsamvinäger k 1 tsk flytande honung salt och nymalen svartpeppar TILL SERVERING k 3 grönkålsblad k olivolja ev flagad mandel k bröd Tips! Servera soppan som förrätt i små koppar. GÖR SÅ HÄR 1. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Fräs vätskan ur svampen i en torr, het panna. Tillsätt smöret och stek svampen på medelvärme tills det ”knäpper”, ca 5 min. (Lyft upp lite svamp och spara till servering.) 2. Tillsätt lök, vitlök och timjan. Låt steka med utan att löken får färg. Häll i vinet, låt koka några minuter. Häll över i en kastrull. 3. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda 5 min. Tillsätt crème fraichen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med balsamvinäger, honung, salt och peppar. 4. Repa grönkålen från mittstammen och riv i mindre bitar. Stek hastigt i lite smör. Salta lätt. Toppa varje portion med grönkål, lite svamp, ev flagad mandel och några droppar olivolja. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera med bröd. mer smak nr 6 2022 TOSCANSK BöNSOPPA TID: 30 MIN Det finns en anledning till att detta är en italiensk klassiker. 4–6 PORTIONER k 1 frp kokta vita bönor (380 g) k 1 frp kokta kikärter (380 g) k 2 bananschalottenlökar k 1 gul paprika k 2 morötter k 3 msk tomatpuré 1 liter vatten k 2 grönsaksbuljongtärningar k 1 msk honung k 1 msk torkad timjan k 4 svartkålsblad eller grönkål k olivolja 2 tsk salt k nymalen svartpeppar TILL SERVERING k 2 skivor vitt bröd k 2 dl riven parmesan GÖR SÅ HÄR 1. Skölj bönor och kikärter i kallt vatten. Skala och skiva lökarna, tärna paprikan och skär morötterna i slantar. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en gryta och fräs grönsakerna lätt. Tillsätt tomatpurén och låt steka under omrörning någon minut. 2. Häll på vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt sjuda 10 min. Tillsätt honung, timjan, kikärter och bönor. Repa svartkålsbladen från mittsträngen, riv dem i mindre bitar och lägg i. Låt sjuda ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. 3. Smula brödet och stek i olja tills det är knaprigt. Toppa soppan med brödsmulor och parmesan vid servering. 21 v r o T . i g n ! s p ri D e v u r e s a k d n i v n k n a p a p e p o t s r s e i a a k g s g ä c l a l h c i c o i c r a k a