Mer Smak 1
LANGOS TID: 40 MIN + 1 TIMME JÄSTID Vårt recept p
å frasiga langos – det ungerska friterade brödet. Som topping väljer vi gräddfil, rom och rödlök. 16 STYCKEN 25 g jäst 3 dl ljummet vatten (37°) k 1 stor kokt potatis, kall och finriven k 7 dl vetemjöl eller vetemjöl special + ca 1 dl till utbakning 1 tsk salt k neutral olja, till fritering TOPPING k gräddfil rom k hackad rödlök GÖR SÅ HÄR 1. Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt potatis, mjöl och salt och arbeta till en lös deg. 2. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. 3. Kavla ut varje degbit till ovaler och låt jäsa under bakduk ca 10 min. 4. Häll olja i en tjockbottnad panna, ca 4 cm upp på kanten. Hetta upp oljan till 180° och fritera bröden på båda sidor tills de är gyllene, ett par minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper. 5. Servera bröden direkt toppade med gräddfil, rom och lök. Tryck ut bröden lite extra i mitten innan de läggs ner i oljan. Utsökt VETEÖL citron AVNJUT MED Festlig festivalmat På Vattenfestivalen på 1990-talet i Stockholm fick langosen sitt genombrott i Sverige, och kön växte sig lång vid de foodtrucks som serverade det coola friterade brödet med gräddfilsklick, rödlök och rom. mer smak nr 6 2022 7 Distribueras av Carlsberg Sverige AB. Konsumentservice 020-78 80 20. www.carlsbergsverige.se Lokala avvikelser kan förekomma. FOTO: EVA HILDÉN Månadens klassiker!