Mer Smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx HUMMUS MED S
OLTORKAD TOMAT TID: 20 MIN Hemligheten för en fluffig hummus är mycket tahini och att köra den länge i matberedaren. Tips! Har du ingen gryta kan du använda en ugnsform. Ta tempen på brödet, det är klart vid 98°. CA 5 DECILITER k 1 frp kokta kikärter (380 g) k ½ dl strimlade soltorkade tomater (i olja) k 1 dl tahini k 1 citron, finrivet skal och pressad saft 1 dl kallt vatten ½ tsk salt k olivolja, till garnering k paprikapulver, till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Skölj kikärterna och lägg i en matberedare monterad med knivblad. Tillsätt tomater, tahini och citron. Kör maskinen ca 10 min. Späd allteftersom med vatten. Kör 5 min, tills hummusen är len. Smaka av med salt. 3. Lägg upp på ett fat och droppa över lite olja samt pudra på lite paprikapulver. MOROTSRÖRA MED INGEFÄRA & APELSIN TID: 45 MIN UGN: 200° En ny favorit till nybakat bröd! CA 5 DECILITER k 350 g morötter k 3 vitlöksklyftor, oskalade k 1 msk olivolja k 100 g sötmandel k 1 msk riven ingefära k 1 stor apelsin, finrivet skal och pressad saft k 1 tsk malen koriander En eller två röror till brödet lyfter hela måltiden och ger extra matighet. GRYTBRÖD TID: 40 MIN + 4 TIMMARS JÄSNING UGN: 250° Grytbrödet är inte bara ett vackert sätt att servera bröd. Locket gör att brödet reser sig fint. 1 BRÖD k 25 g jäst 6 dl kallt vatten k 1 msk honung 2 tsk salt 8 dl dinkelmjöl, fullkorn k 4 dl vetemjöl 24 k 1 tsk gurkmeja k ½ dl olivolja k 1 krm chiliflakes 1 tsk flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt honung och salt och blanda tills allt lösts upp. Rör i mjölet, lite i taget, till en kladdig deg. Sätt över plastfolie och låt degen jäsa 4 timmar. 2. Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft. Ställ in en järngryta som rymmer 3 liter (utan lock) i ugnen 15 min, så att den blir riktigt het. Ta ut den och pudra i lite mjöl. Tippa i degen, pudra över lite mjöl och ställ in grytan med lock på nedersta falsen. Grädda 30 min. 3. Ta av locket och grädda ytterligare 20 min tills brödet fått fin färg. Låt det svalna lite innan du vänder brödet ur grytan. GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft. Dela morötterna på längden och sedan i grova bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt med vitlöksklyftor och ringla över olivolja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen tills de är mjuka och har fin färg, ca 30 min. 2. Mixa mandeln tills den är finfördelad i en matberedare monterad med knivblad. Ta ut morötterna och låt svalna något. Skala vitlöksklyftorna och lägg i matberedaren med morötter, ingefära, apelsin och kryddor. 3. Mixa till en halvgrov röra och tillsätt oljan i slutet. Smaka av med salt. Lägg i en skål, ringla över lite extra olja , strö på chiliflakes. mer smak nr 6 2022