Mer Smak 1
XXXXXXXXXXXXXXXX / Xxxxxxx xxxxxxxxx ROSTAD ROTFR
UKTSSOPPA MED LABNEH TID: 1 TIMME UGN: 200° De rostade grönsakerna ger soppan en djup rund smak. 4–6 PORTIONER k 400 g morötter k 300 g sötpotatis k 100 g palsternacka k 1 gul lök, oskalad k 2 vitlöksklyftor, oskalade 8 dl vatten k 2–3 msk brynt schalottenlöksfond, alt grönsaksfond k 1 msk finriven ingefära k 2 krm chiliflakes salt och nymalen svartpeppar TILL SERVERING labneh eller fetaost k olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Dela löken men behåll skalet på. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt. Lägg löken med snittsidan ner och vitlöksklyftorna bredvid. Ringla över olivolja och rosta tills allt är mjukt och har fin färg, ca 25 min. 2. Skala lök och vitlök. Mixa allt till en slät puré i en matberedare monterad med knivblad. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, fond, ingefära och chiliflakes. Koka upp och smaka av med salt och peppar. 3. Toppa soppan med labneh, ev chiliflakes och ett par droppar olivolja. Servera gärna med bröd. Labneh-ost är en krämig yoghurtost från Mellanöstern med fin sälta som bryter av soppans lite söta smak. Tips! Hittar du inte labneh kan du använda fetaost. ntrer a d mer smak nr 6 2022 s 23 A t t r o s t a i s t ä l l e t f ö r a t t k o k a r o t f r u k t e r n . a g ö t m a n e r en fra m s m er m lyfte r ko nce m ak so