Mer Smak 1
VARDAGSAKUTEN / Plånboksvänlig mat Tisdag Onsdag
ROTFRUKTSPANNKAKA I UGN TID: 1 TIMME UGN: 175° Supersmart att få in massor av grönsaker i själva rätten. 4 PORTIONER k 4 ägg k 3 dl vetemjöl ½ tsk salt k 6 dl mjölk k 500 g riven kål, morötter, rotselleri, palsternacka, potatis (blandat) 1 msk olja k 140 g bacon k 200 g svamp, tärnad k 100 g grönkål, strimlad k 1 dl rårörda lingon GÖR SÅ HÄR 1. Vispa samman ägg, vetemjöl, salt och 3 dl mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och rivna grönsaker. Häll allt i långpanna smord med olja och baka i ugn ca 45 min. 2. Strimla baconet och stek knaprigt. Stek svampen i olja. Vänd samman bacon, svamp och grönkål. 3. Servera ugnspannkakan med baconfräset och lingon. LINSCURRY TID: 30 MIN Vitlök, chili, garam masala och kokosmjölk ... Supergod curry. 4 PORTIONER k 1 gul lök, finhackad k 2 vitlöksklyftor, finhackade k 2 msk tomatpuré 2 msk rapsolja k 390 g krossade tomater k 1 tsk garam masala k 2 tsk gurkmeja k 1 tsk milt chilipulver eller paprikapulver k 4 dl röda linser k 400 ml kokosmjölk k 1 morot, finhackad 2 dl vatten FAMILJEN TYCKER TILL: ”Jättebra rätt. Väldigt god, och hyfsat enkel att göra. Selma älskade den. Kändes lyxigare att ha baconet vid sidan och inte ha det i. Hanna äter inte kött, så vi körde fejkon. Det funkade hur bra som helst.” mer smak nr 6 2022 SARAS TIPS: Det här är en ganska rejäl mängd, så om den inte går åt kan du använda den nästa dag som t ex fyllning i en lasagne blandat med spenat, eller mixa till en röra och äta som dipp. 33 1 dl rostade solrosfrön k 1 msk torkad persilja k ½ tsk chiliflakes salt GÖR SÅ HÄR 1. Stek lök, vitlök och tomatpuré i olja tills löken har mjuknat. Rör i tomater och kryddor. Låt koka ihop några minuter. Häll i linser, kokosmjölk, morot och vatten. Koka upp och låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt. 2. Blanda rostade solrosfrön med persilja, chiliflakes och lite salt. 3. Servera curryn med solrosfrön och ris, matvete eller bröd.