Mer Smak 1
matcha mat & dryck Tips! Söndagsmiddag! Laga en k
lassisk skinkstek med tillbehör som rostad potatis och cidersås. Matchat med passande dryck blir det en perfekt höstmiddag att bjuda på! RECEP T: ULRIK A BRYDL ING FOTO & S T Y L I NG: E VA H I LDÉN U lrika Brydling, som är kock i Coops provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du kan tänka när du väljer dryck till maten och hur du förhöjer smakerna i din bjudmat, den här gången en ljus skinkstek med frisk cidersås. Vi njuter av en härlig höst med mustiga smaker på mat och dryck. Här presenterar vi prisvänliga hållbara godbitar som passar både till kraftigare smaker som svamp och vilt och till skinksteken. Segredos organic exempelvis är ett vin som är väldigt allround. Perfekt till grytor och vilt, vinet har både fruktighet och bra syra som möter den köttiga smaken i skinksteken och den friska cidersåsen. Och här plockar vi fram vår käpphäst igen – matcha smakerna i drycken med de som finns i maten. I det här fallet kan cidersåsen matchas av både äppelmust och torr till halvtorr äppelcider. Vid fotograferingen matchade vi maten med en mousserande äppelmust och vårt alkoholfria alternativ här intill har också äppeltoner. Hemgjord äppelmust är ofta intensiv i smaken, då kan man späda med vatten för att göra den mild men ändå få den fina äppelsmaken. Vill du hellre ha det röda vinet till kan du möta upp i maten med rostade rotfrukter som palsternacka och rotselleri, och gärna lite extra örter. Det ger en mustig och lite söt smak som balanserar fint med de röda vinerna. Strör du dessutom lite stekt svamp över din stek är du hemma! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak. Vänd gärna ner lite skivade äpplen med haricots vertsen. SKINKSTEK MED CIDERSÅS & ROSTAD POTATIS TID: 30 MIN + TID I UGN UGN: 175° Klassisk finmiddag med frisk cidersyra. 4 PORTIONER k 1 kg skinkstek eller hel karré 1 tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 800 g potatis k 2 msk neutral olja ½ tsk salt CIDERSÅS k 2 msk smör k 1 msk vetemjöl 26 k ½ köttbuljongtärning + 2 dl vatten + sky från köttet k 2 dl halvtorr äppelcider/must k 1 dl grädde k ½ tsk mald ingefära TILL SERVERING k 150 g haricots verts k 1 vitlöksklyfta, riven k 1 msk neutral olja salt och peppar k 1 kruka persilja, hackad GÖR SÅ HÄR 1. Gnid in köttet med salt och peppar. Stek runt om i het panna med 1 msk olja. Lägg köttet i en form och baka i ugn till 75° innertemperatur. Ta ut steken och låt vila ca 15 min innan den skärs upp. 2. Skölj potatisen, dela ev och lägg ut i en form, vänd runt med 1 msk olja och ½ tsk salt, baka ca 30 min. 3. Sås: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Smula ner buljongtärning och vatten. Vispa klumpfritt. Häll i övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. 4. Servering: Stek haricots verts med vitlök och olja några minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd runt med persiljan. Servera skinksteken med cidersås, rostad potatis och haricots vertsen. mer smak nr 6 2022