Mer Smak 1
4 nr + bok för 149 kr De odlar och skördar under
vatten. Och istället för att utarma jordar berikar de havet. nordic seafarm satsar på havsodlad tång för en hållbar – och smakrik – kosthållning. D ET BÖRJADE SOM ett forskningsprojekt. KTH i Stockholm och Göteborgs Universitet ville undersöka om tång, som tillhör släktet alger, var något för våra svenska vatten. Det visade sig att västkusten hade en jämn och låg temperatur som matchade tången väl. Dessutom hörde flera Michelin-krogar av sig och var intresserade. De köpte in alger från andra länder för att krydda sina rätter. Projektet var så lyckosamt att det övergick i kommersiell verksamhet och ett av företagen som tog forskningens resultat vidare var Nordic Seafarm, där Simon Johansson är vd. – Tång kan användas till många olika saker, men vi vill bli bäst på att hantera tång för mat, berättar han på telefon från Göteborg där företaget har sitt kontor. Från början låg fokus på själva odlingen. Det är en helt organisk process att få fram tång, och enligt forskarna stärker odlingen den biologiska mångfalden i havet. – Vi odlar sockertång och använder den i huvudsak på två sätt. Dels som krydda för att förhöja andra smaker, dels fryser vi in den efter skörden och kan använda den som en egen större ingrediens. Vad kan man göra av den? – Chips är gott. Och som en del i fröknäcke; det äter jag nästan varje morgon. En annan favorit är pesto, då får den en mild och fräsch smak som påminner om spenat, säger mer smak nr 6 2022 Simon Johansson. Han beskriver kryddsmaken av sockertång som en känsla av västkust. Den gör sig bra i fiskgryta, ger sälta och umami. – I Asien är tång en jätteindustri. Där äter man alger som vi i Europa äter pasta. Det kan serveras som sallad, det finns kelpnudlar, det mixas in i riset och det finns ramensoppa på tång istället för nudlar. Även här i Sverige har flera stora matproducenter insett potentialen och börjat köpa in sockertång. Restauranger som Fotografiska och Yasuragi i Stockholm ligger långt fram i användningen av alger i gourmetmat. Vad tror du tången har för roll hos oss om tio år? – Då har användningen vuxit mycket. Det är ett så enkelt sätt att öka näringsvärdet i mat och samtidigt minska koldioxidavtrycket. Jag tror att folk i allmänhet kommer få upp ögonen för mat från havet. Det kommer att finnas burgare, korvar och biffar med 25 procent tång. Kan vi alla odla tång? – Jag ser framför mig hur man har en liten kolonilott i havet om man bor på västkusten. Det krävs så lite underhåll, man planterar på hösten och sedan skördar man under våren och sommaren. Till det kan man hänga på sin egen lilla ostronkorg som växer till sig under vintern. ❤ Text: Josefin Olevik Foto: Nicke Johansson + En tidning med förnuft och känsla MODERN PSYKOLOGI är tidningen för dig som är nyfiken på dig själv och andra. Här kan du läsa om tänkande, känslor och relationer. Du hittar också en avdelning med frågor och svar. ANDERS HANSEN är tillbaka med en bok om hjärnan, där han reder ut varför vi inte är gjorda för att jämt vara glada och lyckliga. Storpocket, 224 sidor, värde 169 kr Beställ på modernpsykologi.se/mersmak22 eller skicka in kupongen! Jag beställer 4 nr av Modern Psykologi för 149 kr + porto 29 kr och får Depphjärnan av Anders Hansen. Jag sparar 376 kr. Jag beställer 5 nr av Modern Psykologi för 149 kr. Jag sparar 296 kr. VETENSKAPSMEDIA I SVERIGE AB c/o Flowy Namn Adress Postnr Telefon E-post SVARSPOST 20661290 Ort ______________ Frankeras ej Mottagaren betalar portot___________ 234 " 235 4 nr + Depphjärnan 149:+ porto 29:Vetenskapsmedia i Sverige AB c/o Flowy Svarspost 20661290 110 07 Stockholm Prenumerationen är tidsbegränsad och avslutas automatiskt efter de nummer du beställt. Erbjudandet gäller tom 31/12 2022 och endast adresser i Sverige. Vid beställning samtycker du till att dina personuppgifter inklusive e-postadress och mobilnummer får lagras och hanteras av Vetenskapsmedia i Sverige för marknadsföring och digitala tjänster. Samtycket gäller till dess du säger upp det. Läs mer om prenumerationsvillkoren på modernpsykologi.se/prenumerationsvillkor 234