KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KL YF T OR nar om staden för att främja mer rörel
se, till exempel genom att införa fler cykelbanor och trottoarer. Enligt Naomi ImatomeYun, företagets kommunikationschef, ligger nyckeln i att förändra tillvaron för människor. Blue Zones Project uppger att man i sitt första projekt, i staden Albert Lea i Massachusetts i USA, bland annat såg en 59 procents försäljningsökning i matbutiken efter att mer hälsosamma varor införts. – Att enbart uppmuntra människor till träning och dieter har visat sig vara ett misslyckande. Alla amerikaner vet att de borde träna och äta hälsosamt, men att bara veta fungerar uppenbarligen inte. Omgivningen är det som till 80–90 procent avgör hur länge man lever, enligt WHO. Det bästa resultatet får man när människor aktivt vill skapa förändring, tillsammans med förändringar i miljön, säger hon. Enligt Olle Lundberg, professor vid Stockholms universitet, kan just samhällsplanering ha stor betydelse när det kommer till att minska hälsoklyftor i framtiden. OMGIVNINGEN ÄR DET SOM TILL 80–90 PROCENT AVGÖR HUR LÄNGE MAN LEVER SARAH BENTLEY GRUNDARE AV MADE IN HACKNEY I London, närmare bestämt i stadsdelen Hackney, samlas människor från olika bakgrunder för att tillsammans laga mat som är 100 procent växtbaserad, ekologisk och lokalproducerad. De befinner sig hos ickevinstdrivande organisationen Made in Hackney som är en matlagnings skola med syftet att införa hälsosamma matvanor i lokalområdet. Resultaten visar att 96 procent av deras deltagare börjat äta mer frukt och grönsaker, 93 procent äter nu mindre mängd processad mat och lika många uppger att de känner sig mer sammankopplade med sin lokala stadsdel. – Vi försöker skapa en beteendeförändring och göra växtbaserad mat till en naturlig del av människors matvanor och samtidigt skapa gemenskap, säger Sarah Bentley som är grundare av Made in Hackney. Vilken roll får mat när det kommer till människors hälsa? – Mat är grunden för välmående. Om man stoppar i sig en massa skräp, oavsett om det är medvetet eller på grund av okunskap, är risken stor att det leder till sjukdom. Vad för typ av mat främjar en god hälsa? – Vi har riktat oss mot en universal sanning: om du kan äta mer färsk frukt, fibrer och grönsaker kommer du få en hälsosam kost. Vi hävdar att man måste äta en växtbaserad mat både för människor och planeten. Vad för typ av människor deltar i era matlagningskurser? – Vi har kurser som vem som helst kan delta i och då blandas människor med låg inkomst och utbildning med mer privilegierade i samhället. Vi samarbetar med välgörenhetsorganisationer som hjälper allt från utsatta barn till kvinnor och äldre. Platser som Hackney är väldigt segregerade, och de ekonomiska skillnaderna är väldigt stora. I våra kurser kan en hemlös person laga mat tillsammans med en arkitekt eller modedesigner. Vilka teman har ni på kurserna? – Vi följer trender. Det kan vara allt från en koreansk vegankurs till fermentering och ’foraging’, matlagning baserat på sådant som växer vilt i naturen eller staden. Vad behövs för att stärka folkhälsan på tio års sikt? – Vi måste gå mot prevention snarare än att bota. Den här rörelsen slåss mot kommersiella intressen som gör reklam för skräpmat. Men det finns en växande rörelse som anser att det är sunt förnuft att förebygga sjukdom med mat. 27
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER