KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
B AKTERIER och hav – gått samman och skapat den d
igitala plattformen Skydda Antibiotikan, en sajt där medborgare får konkreta tips om vad man kan göra i sin vardag för att bidra till en inbromsning av resistensen. Positivt är även att nya EUdirektiv kommer göra lagstiftningen mer lik den i Sverige vad gäller antibiotika i djurhållning. Bland annat kommer det inom tre år, räknat från 2018, inte längre vara tillåtet att använda antibiotika rutinmässigt för att kompensera för dålig hygien eller bristande vård4 . Det sker nu forskning om hur antibiotikan i sig kan användas mer effektivt. I Sverige har Vetenskapsrådet infört ett tioårigt nationellt forskningsprogram med syftet att främja forskning som bevarar möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. RESISTENSEN GÅR INTE ATT STOPPA MEN DET FINNS SÄTT ATT BROMSA DEN Redan 2019 syns resultaten av den febrila aktiviteten i läkemedelsindustrin världen över: Bland annat visar svenska och tyska forskare i en studie att man genom att växla mellan två olika sorters antibiotika inom ett kort tidsintervall kan öka förmågan att döda bakterier och göra det svårare att utveckla resistens5 , och på Sveriges Lantbruksuniversitet finns bland annat ett forskningsprojekt vars huvudmål är att hitta nya antibiotika från mikroorganismer6 . I USA har forskare kommit så pass långt att de tagit fram en ny klass av antibiotika som ska testas innan den kan släppas på marknaden7 . ANDREAS GUNRUP HANDLARE, ICA KVANTUM SANNEGÅRDEN På vilket sätt engagerar du dig i frågan om antibiotikaresistens? – Snart finns inga verksamma antibiotikasorter kvar i världen och det beror på en överanvändning av antibiotika. I Sverige ges inte antibiotika i förebyggande syfte till våra djur och vi har kommit längre än många andra länder. Sedan 2014 har jag slutat sälja utländskt kött. Vi informerade våra kunder genom skyltning och i sociala medier om hotet från de resistenta bakterierna och varför vi valt att endast sälja svenskt kött. Hur har dina kunder reagerat på detta ställningstagande? – Övervägande positivt. Det här är frågor som konsumenterna inte har full koll på och då anser jag att vi i livsmedelsbranschen har en stor uppgift i att utbilda våra kunder. De ska veta att när de kommer till min butik har jag gjort bra och medvetna val för deras skull. De ska inte behöva fundera på det. Givetvis finns en handfull kunder som inte tycker att jag ska bestämma vad de ska köpa. Det gör jag inte heller. Men jag kan bestämma vad jag säljer. Hur mycket tror du att en ICA-handlare kan bidra till att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens? – Vi som handlare har ett stort ansvar. Vi kan göra stor skillnad om fler handlare vågar göra sådana val. Om inte vi gör det, vem gör det då? Det är så lätt att fastna vid kortsiktig lönsamhet istället för att se vilka långsiktiga konsekvenser våra val kan få. FLER ÄN SEX AV TIO SVENSKAR KAN TÄNKA SIG ATT KÖPA ENBART SVENSKT KÖTT OCH FÅGEL OM DET MINSKAR RISKEN ATT SJÄLV DRABBAS AV ANTIBIOTIKARESISTENS 49
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER