Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
DESTINATION Grapevine Grapevine, som ligger strax
utanför Dallas, är även känd som “The Christmas Capital of Texas” – alltså Texas julhuvudstad. Här hittar man bland annat det julpyntade tåget Nordpolsexpressen och under julsäsongen lyser hela staden av färgglad julbelysning. DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot en inspirerande smakdestination. Buff é upptäcker en spännande matkultur och tipsar om hur du plockar hem den till ditt kök. VISSTE DU ATT... ... det sägs att den första hamburgaren serverades i Texas på 1880-talet? Den bestod av en stekt köttfärsbiff med senap och lök mellan två skivor bröd. Signaturrätter TEXAS PECAN PIE Den offi ciella statspajen består av ett pajskal proppfullt med pekannötter, smör och socker, vilket passar utmärkt även under den svenska julen. I Texas serveras den bredvid pepparkaksliknande småkakor och julkryddade sockerkakor. TAMALES Inuti paket av bananblad eller majsblad gömmer sig en majsdeg fylld med kött, bönor eller ost. Paketen ångkokas och är obligatoriska om man fi rar texmex-jul. Recept på en variant av Texas pecan pie hittar du på buffe.se I SVERIGE ÄR Texas mest känt för sin barbecue och sin texmex, men här fi nns mycket mer än så. Det är en stor stat där köket har hämtat infl uenser från en lång rad länder. Den stora blandningen av kulturer har även gett upphov till olika hybridrätter, som mexikanska fajitas med indisk chutney och koreansk-amerikanska bulgogi-hamburgare. Själva julen i Texas är ganska klassiskt amerikansk med kalkon och svulstiga juldekorationer, men i julhuvudstaden Grapevine är den något alldeles extra. Här kan man bland annat äta middag i ett pepparkakshus i naturlig storlek och äta frukost med tomten. Många av de rätter man äter i Texas året runt fungerar utmärkt under den svenska julen. Som de rökta korvarna, de grillade revbensspjällen och salladen på strimlad kål, morot, äpple och lök. Och varför inte prova några oväntade inslag i år? Som tacos med julskinka, tamales eller sopaipilla, som är friterad deg pudrad med socker och kanel. 11 BUFFÉ #11/2020 KALKON Huvudrollen under julmiddagen. Kalkonen serveras helstekt med gravy och matiga tillbehör, ofta baserade på potatis, som exempelvis potatismos smaksatt med pepparrot, apelsinglaserad sötpotatis eller sötpotatismos smaksatt med whisky. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 54 000 i Grapevine, 29 miljoner i Texas. JULLÅTAR: Merry Texas Christmas You All, Santa Got Lost in Texas och When it’s Christmas Time in Texas. MATSOUVENIRER: Texmex-kryddor, jordnötssmör, pekannötter och nachos. Detta är ingen kokbok i egentlig mening, utan snarare en ambition att försöka förstå den amerikanska matkulturen. I Den nya amerikanska maten åker journalisterna Martin Gelin och Emil Arvidsson på en reportageresa genom USA, där de bland annat gör nedslag hos en tonåring i Texas som serverar landets bästa cajunkräftor i en förortsgalleria. Laga som restaurangen! På Winewood Grill serveras amerikanska klassiker som grillad biff, friterad kyckling med våffl or, krabbkakor och macaroni and cheese. Man kan även äta juligare rätter som bbq-glaserade revbensspjäll, rökt kalkon och en ”Texas size cinnamon roll”. PROVA HEMMA Baka gigantiska kanelbullar på Texas-vis och toppa dem med glasyr på färskost och fl orsocker. Degen påminner om vår vanliga vetedeg och fyllningen består av smör, socker och kanel, men istället för många mindre bullar gör man få jättestora och täcker dem med vit glasyr. Man orkar inte äta en hel själv. KOKBOK
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING