Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
JULBORD TIPS! Recept på grönkålssallad hittar du
på buffe.se LANTTERRIN MED PORTVIN OCH PISTAGE 10 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 125 g schalottenlök 1 vitlöksklyfta 125 g kycklinglever 2 msk smör 700 g fläskfärs ½ dl portvin 3 msk konc kalvfond 2 dl vispgrädde 1 msk färsk finhackad mejram 1 msk färsk finhackad timjan 1 ½ tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar 200 g benfri fläskkarré 1 dl skalade pistagenötter GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär levern i ca 1 ½ cm små bitar. Fräs lök och vitlök mjuk i hälften av smöret i en stekpanna utan att den får färg. Ta upp och lägg åt sidan. Tillsätt levern i stekpannan och stek den i resterande smör ca 3 minuter. 2. Sätt ugnen på 150 °C. Lägg lök, vitlök, lever, fläskfärs, portvin, kalvfond, grädde och kryddor i en matberedare. Mixa hastigt ihop till en smet. Skär karrén i ca 1 ½ cm små bitar. Lägg smeten i en bunke och blanda med karrén och pistagenötterna. 3. Fördela smeten i en brödform. Ställ in i nedre delen av ugnen 1–1 ½ timme. Innertemperaturen ska vara 70 °C. 4. Ta ut terrinen och låt svalna helt. Häll av vätskan ur formen. Skär terrinen i skivor och servera gärna med chutney eller cumberlandsås. Toppa gärna med timjan. VEGANSK JULSKINKA AV ROTSELLERI 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 schalottenlökar 1 dl vitt matlagningsvin 27 BUFFÉ #11/2020 6 timjankvistar 1 dl olivolja ca 800 g rotselleri salt Griljering ½ kruka persilja ¾ dl ströbröd 2 msk senap GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan och ½ tsk salt i vinet. 2. Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster. Baka rotsellerin i mitten av ugnen 1 timme. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 1 timme. Ös då och då med lökoljan. 3. Griljering: Mixa persilja och ströbröd till ett smul. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet. Höj ugnstemperaturen till 225 °C. Griljera sellerin i mitten av ugnen ca 10 minuter. JULSKINKA MED GRILJERING 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 färdigkokt julskinka ca 3 kg 1 ägg 2 msk senap 2 msk dijonsenap 1 msk socker ca ½ msk majsstärkelse ½ dl ströbröd GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 ˚C. Skär av svålen och torka skinkan väl med hushållspapper. Lägg i en ugnssäker form. 2. Rör ihop ägg, de båda senapssorterna och socker. Pudra majsstärkelsen över skinkan. Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg. Låt skinkan svalna och skär i tunna skivor. TIPS! Blir det julskinka eller griljerad rotselleri över? Inspireras på sidorna 39 och 41. Servera som vanlig julskinka, tillsammans med senap på vörtbröd.
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING