Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
UPPLADDNING VARM ÄPPELMUST MED LÖNNSIRAP OCH KANE
L 6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 6 dl osötad äppelmust 2 kanelstänger ¾ dl lönnsirap 2 msk färskpressad citronjuice ev 1 dl bourbon 6 äppelskivor till servering GÖR SÅ HÄR 1. Värm äppelmust, kanelstång, lönnsirap och citronjuice i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter och tillsätt ev bourbon. Häll upp i små glas eller koppar och garnera med en äppelskiva och gärna kanelstång. TIPS! Har du honung eller ljus sirap hemma? Använd det istället för lönnsirap. KRYDDIG APELSINDRINK MED TRANBÄR 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER TEXT ANNA HELLSTEN RECEPT HEDVIG BILLENGREN LINDENBAUM SET DESIGN LINNÉA SALMÉN MATSTYLING LINDA LUNDGREN FOTO ROLAND PERSSON Ladda upp inför årets stora högtid! Äppleoch apelsindoftande drycker, aptitretande snacks och ljuvligt saffransbak gör oss varma av julkänslor. HUR DOFTAR DECEMBER? Enkelt. Skruva av korken på en flaska glögg, ta ett tjuren Ferdinand-djupt andetag och blunda. Eller visst, doftminnen är superpersonliga. Men lukten av glögg, den där varma och högst specifika mixen av kryddnejlikor och ingefära och karamelligt, bränt socker, den bär som just inget annat på ett tryggt, trösterikt löfte om allt det där härliga som väntar i slutet av årets sista månad. I år måste glöggdrickandet som bekant vara mindre folktätt än vanligt, men det passar väl egentligen precis lika bra. December är en så fullpackad månad ändå, så att göra om det finklätt uppstyrda glöggminglet till ett lugnare mys med de närmaste tar bort strängt taget hela stressmomentet. Tänk varmt och smått, precis som drycken själv! Sött eller salt till drycken är en smaksak, men om glöggen är av den kraftfullare sorten är det gott att erbjuda något som ger lite substans och motstånd. Numera finns också många varianter på glögg som varken innehåller en massa alkohol eller socker – man kan till exempel prova att låta glöggkryddor ligga och dra i te, eller något av våra smarriga recept baserade på äppelmust och apelsin. / 13 BUFFÉ #11/2020 3 dl tranbärsjuice ev 1 ½ dl apelsinlikör ca 15 isbitar 3 dl mousserande vin färsk rosmarin och frysta tranbär till servering Sockerlag 1 apelsin 1 dl strösocker 1 dl vatten 8 hela kryddnejlikor ½ tsk hela kardemummakärnor GÖR SÅ HÄR 1. Tvätta apelsinen noga och skär 3 skalremsor med en potatisskalare, se till att inte få med det vita. Lägg apelsinskalen och övriga ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt sjuda 10 minuter. Ta från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur minst 2 timmar eller gärna över natten. Sila. 2. Blanda sockerlagen med tranbärsjuice och ev apelsinlikör och is i en stor kanna. Häll upp i 6 glas, häll genom en sil eller håll emot med en sked så att isbitarna inte följer med. Toppa med mousserande vin och garnera med rosmarinkvistar och frysta tranbär.
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING