Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
TREND Aktuellt BOKTIPS Vintern enligt Sofia Wood
“VINTERN HAR VISSERLIGEN alla förutsättningar att vara fantastisk men den behöver lite hjälp på vägen”. Receptkreatören och inspiratören Sofia Wood har med sina himmelskt goda pastarätter och dignande ostbrickor tagit landets foodisar med storm. Nu är hon aktuell med sin andra kokbok Vinter hos Wood, en receptsamling för allt från regniga tisdagar i november till ett plånboksvänligt januari. Låt boken bli en omtänksam guide för hur du gör årets mörkare månader lite ljusare – och godare! Missa inte tävlingen om boken på sidan 47. SPÄNNANDE RESTAURANGKONCEPT, INNOVATIVA technyheter, inspirerande kokböcker och underhållande podcasts: Buffé gör en omvärldscheck och undersöker vad som trendar i matvärlden just nu. ”För att vi ska klara att leva inom planetens gränser är det nödvändigt att ännu fler äter mer växtbaserat.” – Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF. Molnbakelser! MATVÄRLDEN HAR BERIKATS med ännu en sockersöt trend: cloud bread. De molnliknande bakverken påminner om marshmallows i konsistensen, men bakas i formen av en fluffig pannkaka. Gör så här: Sätt ugnen på 150 °C. Vispa 3 stora äggvitor till ett vitt skum i en bunke. Tillsätt 2 ½ msk strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Sikta ner 1 msk majsstärkelse och vispa till en fast och glansig maräng ca 5 minuter. Rör ev ner hushållsfärg. Forma smeten till två rundlar, ca 15 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter. TRE FRÅGOR ÅSA ORSVÄRN Chief blender, Blossa Berätta om Årets glögg – Marrakech! – Årets glögg har en frisk smak av mynta och grönt te som förenas med traditionella glöggkryddor. En av inspirationskällorna till årets Blossa är världsarvet Jemaa el-Fna, Sagoberättarnas torg, i Marrakech. Här finns caféer som tillagar Maghrebi-te – ett grönt te som smaksätts med färska myntablad och framställs på ett ceremoniellt vis. Teet tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang, precis som vår glögg som även den förknippas med vänner och familj samt framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid. Hur sätter ni teman för årets glögg? – Inspirationen kommer från hela världen, från resor och smaker, trender och egna upplevelser. Som chief blender så finns det såklart ständigt nya smaker som jag är nyfiken på. Vårt mål är att alltid överraska! Vad har svenskarna för relation till glögg? – Idag dricker vi i Sverige mer än 5 miljoner liter glögg per år. Att dricka glögg har blivit en traditionell och viktig del av vårt julfirande. 8 BUFFÉ #11/2020
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING