Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
SMAK Apelsin TRE TIPS SMAKKOMPISAR TOAST MED BURR
ATA, APELSIN OCH PISTAGE En lyxig och lättfi xad förrätt: Rosta surdegsbröd. Toppa med burrata, skivad apelsin, honung, pistage och mynta. APELSINGLÖGG Kryddig julklassiker i ny tappning: Värm 5 dl apelsinjuice, 3 dl äppeljuice, 3 msk honung, 1 kanelstång, ½ tsk mortlade kardemummakärnor och 2 tsk riven ingefära i en kastrull. Låt sjuda 10–15 minuter. Sila och tillsätt 1 dl vodka. Servera varm med en apelsinskiva i varje glas. APELSINFUDGE Julgodis med smak av citrus: Koka 3 dl vispgrädde, 3 dl strösocker och 1 dl sirap i en kastrull på medelvärme till 125 °C. Rör ner 50 g smör och koka ytterligare 2 minuter. Ta från värmen. Tillsätt 100 g hackad mjölkchoklad med apelsinsmak och rör tills chokladen smält. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 25 cm. Låt svalna i rumstemperatur. Skär i bitar. VÄLJ RÄTT Förvara apelsiner svalt, gärna i kylskåp, men ta fram i rumstemperatur en stund innan de ska ätas för mer smak. ALLT DU BEHÖVER VETA DEN SAFTIGA, SÖTA, C-vitaminrika ap le sinen v xä er ft INGREDIENSER på träd som blommar med väldo ande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som pr dy nadsväxt. C kir a 300 år senare började den o adl s för att ätas. Idag odlas ap le siner i världens alla subtropiska områden, men de vi köper i Sverige o adl s främst runt Medelhavet. I Europa skördas ap le siner från oktober till juni. Den mångsidiga frukten är god att äta som den är eller an ä d juice, marme al d eller som smaksättare i m aatl gning. v n a till 200 g rums arv mt smör 2 ½ dl rörsocker 3 stora ägg 2 tsk vaniljsocker 5 dl mandelmjöl 1 ½ dl polenta 1 tsk bakpulver 3 msk fi nrivet apelsins ak l Karamelliserade apelsinskivor 1 liten apelsin ½ dl strösocker 1 msk smör Visste du att... … namnet apelsin betyder ”äpple från Kina”? … apelsiner i botanisk mening är bär? … en stor apelsin täcker dagsbehovet av C-vitamin? … apelsinen förblir grön när den är mogen om den odlats och skördats i varmare temperaturer? Sockerlag ½ dl färskpressad apelsinjuice ½ dl strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Karamelliserade apelsinskivor: Skiva apelsinen tunt, ca 6 skivor. Lägg socker och 1 msk vatten i en stekpanna. Låt koka upp och koka till en gyllene karamell. Rör i smöret och lägg ner apelsinskivorna och låt koka någon minut, vänd skivorna och ta från värmen. Lyft försiktigt upp apelsinskivorna med en gaffel och lägg i en smord form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. 2. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa smör och socker i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Rör ihop vaniljpulver, mandelmjöl, polenta, bakpulver och apelsinskal i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en slät smet. 3. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar. Den ska vara saftig och kompakt. Låt svalna lite och stjälp upp på ett fat. 4. Sockerlag: Koka upp apelsinjuice och socker. Pensla kakan med den varma sockerlagen när du stjälpt upp kakan. Låt svalna helt. Servera gärna med vispad grädde eller crème fraiche. Fänkål Ingefära Kanel Choklad EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buff é guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skaff eri: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. RECEPT APELSIN- OCH POLENTAKAKA 8–10 BITAR / ÖVER 60 MIN 9 BUFFÉ #11/2020
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING