Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans,
vik in ändarna under varandra. BABKA MED SAFFRAN OCH CHOKLAD CA 12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 ½ dl mjölk (3 %) 2 paket saffran à ½ g 4 msk strösocker 12,5 g färsk jäst 125 g rumsvarmt smör 2 rumsvarma ägg 6–7 dl vetemjöl + extra till utbakning ½ tsk salt Fyllning 75 g mörk choklad 150 g mandelmassa 100 g rumsvarmt smör 2 msk kakao 1 msk vaniljsocker 1 msk strösocker Sockerlag ¾ dl strösocker ½ dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37 °C. Ta från värmen och häll i en stor bunke. 2. Smula ner jästen och rör tills jästen löses upp. Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och bör17 BUFFÉ #11/2020 jar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten. 3. Fyllning: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. 4. Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm. Bred på fyllningen men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan. Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar. Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt. Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra. Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme. 5. Sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. 6. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda kransen i nedre delen av ugnen 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka så den är genomgräddad. Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING