Buffé 1
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
ICAs EGNA SIDOR N Veganska vågen Det är hög tid a
tt bredda julbordet och låta de veganska alternativen få större utrymme – den veganska trenden är här för att stanna. INTRESSET FÖR VEGANSK kost ökar och julen är inget undantag. Lieselott Liljevik, marknads- och trendanalytiker på ICA, berättar mer. Vilka trender ser du inom vegansk mat i jultider? – Det finns ett ökat intresse för mer växtbaserad mat överlag vilket märks även kring högtider. Folk är öppna för att testa nytt och komplettera det klassiska julbordet. Till högtider vill man hitta rätter som passar alla och då är ju smörgåsbordet perfekt – en buffé där alla fritt kan kombinera sina favoriter. Det går även hand i hand med trenden att man vill ha maten mer individanpassad efter sin egen smak. Vad tror du att trenden beror på? – Det finns flera drivkrafter som förklarar trenden. Förutom den etiska aspekten så beror önskan att äta mer växtbaserat framförallt på en ökad medvetenhet hos konsumenterna kring matens påverkan både på klimatet men också sin egen hälsa. Samtidigt har det blivit så mycket enklare att välja veganskt då utbudet också har ökat – det finns idag så många fler alternativ än för bara ett par år sedan. Vilka veganska julalternativ är populära? – Klassisk julmat fast i vegansk tappning är vad många veganer vill ha på julbordet, som risgrynsgröt, Janssons och sill. ICA Svill är en succéprodukt! Har ni några spännande produktnyheter? – Nytt i år är två julklassiker i vegansk version: risgrynsgröt och rödbetssallad. 45 BUFFÉ #11/2020 LIESELOTT LILJEVIK BOR: Stockholm GÖR: Marknads- och trendanalytiker på ICA FAVORITPRODUKT: Svill, grönsaksbullar och kikärtspastej. Det ska vara enkelt och gott att äta vegetariskt, därför utvecklar vi många nya vegoprodukter. Färska som frysta och med såväl traditionella smaker som nya rätter. R I C A s E A G S I D O
Buffé SOFIAS SPANING