Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE LINNÉA SALMÉN Stylist Inredn
ingsstylisten Linnéa har så länge hon kan minnas älskat att omge sig med vackra ting – gärna fyndade i andra hand. På sidorna 12–43 har hon skapat en förtrollande och stämningsfull jul. Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Vilken del av julen tycker du bäst om? – Dagarna efter jul. Då är alla fortfarande samlade men tempot är lägre, vi återhämtar oss och leker med julklapparna, det vill säga läser och lägger ansiktsmask! Vilken julmat ser du fram emot? – Janssons och sillen. I år tänkte jag testa Buffés tofusill som ser riktigt god ut. En hel värld har tvingats lära sig att leva i nuet. MED KALKYLERAD RISK för att låta som en väldigt gammal person så är dopp i grytan min absoluta favoriträtt. Fem ingredienser som tillsammans blir det godaste som serveras i ett kök: tunnbröd (hårt), skinkspad (utspätt med vatten), smör (extrasaltat), skinka (nykokt) och äppelmos (kallt, nästan fruset). SÅ KÄNNER JAG i alla fall sent på kvällen den 23 december varje år. Ja, jag brukar tjuvstarta dopparedagen med årets första dopp i grytan under uppesittarkvällen; strax efter att barnen somnat, klapparna lackats och rimmats och Fairytale of New York gått på repeat sedan några timmar tillbaka. Om någon däremot skulle få för sig att bjuda på detta, säg, en fredagskväll i maj, skulle jag vara mindre entusiastisk. För så är det med julen. Den kräver sin kontext. NÄR DU NU snabbt bläddrar igenom dessa 48 sidor, för att sedan återvända till recepten gång efter annan under kommande veckor, så törs jag lova att det finns flera recept du vill laga till just ditt julbord. När det sedan blir slutet av januari så kommer det kännas lika avlägset med en babka som med julskinka. MEN ÄR DET någonting vi insett det här turbulenta året så är det att morgondagen inte låter sig planeras. En hel värld har tvingats lära sig att leva i nuet. Så omfamna det som kan omfamnas. Gör allt du kan av den här julen! Och jag föreslår att du börjar i köket. Trevlig läsning! ANNA HELLSTEN Skribent Som expert på allt från populärkultur till mat tar Anna, i det här numret av Buffé, oss igenom traditionerna kring allt från glöggmingel till mellandagslugnet. Läs mer på sidorna 13, 21 och 37. Vilken del av julen tycker du bäst om? – Veckorna före, när man plockar fram all julmusik, alla ljusslingor och värmeljus och kan planera in saker som att koka tre sorters kola en vanlig tisdagskväll. Vilken julmat ser du fram emot? – Dopp i grytan på tunnbröd är en gammal barndomsfavorit. Och så älskar jag svartbröd, ett långjäst, segt och syrligt bröd som min mamma brukar baka. ICA-handlare i fokus DANIEL STENMARK ICA Kvantum Piteå Coronapandemin har drivit ICA-handlare runtom i landet till kreativa initiativ för att stötta personer som drabbas på olika sätt. Den saxofonspelande handlaren Daniel Stenmark i Piteå tillhör dem. Berätta om ert initiativ! – Det kommunala bostadsbolaget Pitebo Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #11/2020 hörde av sig och undrade om det fanns något vi kunde göra för stadens riskgrupper. I samma veva blev vi medvetna om att aktörer inom transport och taxi led av arbetsbrist. Idag erbjuder vi tillsammans med dem kostnadsfri hemkörning till cirka 1 100 lägenheter vid beställning online. Vad har ni fått för bemötande? – Många hejarop från tacksamma kunder, men även från andra som hört om det vi gör. Ledare @tidningenbuffe “
Buffé NOVEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé I VÄNTAN PÅ JULEN
Buffé Säsongens godaste saffransbak stavas babka.
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé JULENS SJU TURER
Buffé NYA IDÉER FÖR MELLANDAGARNA
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING