FÖRSMAK Sommarläng t an STATISTIK Riskakorna rata
s ☞ Efter höstens larm om arsenik i ris har försäljningen av riskakor minskat kraftigt. Hos Axfood har försäljningen gått ner 40 procent, hos Ica 50 procent. Samtidigt dyker alternativ som majskakor upp hos flera tillverkare. Källa: Göteborgsposten NYTT I BUTIK Radioprofilen Ulf Elving var juryordförande. SVERIGES YNGSTA KORVMAKARE Grekiska smaker gav Elliot vinsten Elliot Rommel är tioåringen från Södertälje som kan titulera sig Sveriges yngsta korvmakare. Från mitten av juni säljs hans kycklingkorv med fetaost och oliver på Hemköp över hela landet. ☞ Det var på Korvfestivalen i mars som finalen i Sveriges yngsta korvmakare avgjordes. Tävlingen anordnades av Garant i samarbete med Hemköp, och vände sig till matroade barn mellan 5 och 12 år. Juryn hade en inte helt lätt uppgift att bedöma de sex finalkorvarna, men det blev 10-åriga Elliot Rommel som till slut stod som segrare. Hans korv bestod av kyckling, färska tomater, svarta oliver, fetaost, färsk vitlök, salt, svartpeppar och timjan. Inspirationen hade han hämtat från den grekiska övärlden. — Jag gillar Grekland, så jag tog grekiska ingredienser. Jag har varit i Grekland en gång, på Kreta. Det är fint där och det finns så mycket goda grejer. Det godaste jag åt där var nog gyros, säger Elliot. Juryns motivering löd ”En bredd av goda smaker och bra råvaror som lyfter kycklingen till en helt ny nivå”. Annars är det mest köttfärs Elliot brukar laga, men korv är också en favoriträtt hemma. Nu kommer hans korv att säljas på Hemköp under Garants varumärke. Men Elliot tar uppståndelsen med ro. — Det känns coolt, men lite konstigt kanske, att min korv ska säljas, säger han. Matbranschen verkar dock inte locka Elliot, som svarar tvärsäkert på frågan om vad han vill jobba med: — Jag vill bli företagsledare. Inom design. SIFFRAN 46 FÖR PICKNICKEN Ta med maten ut ☞ På Lagerhaus hittar du allt du behöver till sommarens picknick! Vill du sätta retroprägel på lunchen skippar du plastbestick och papptallrikar, och satsar på lite rejälare material. Som de här underbara glasflaskorna med lock, 99 kr kostar ett sexpack som kommer i en fin korg. Bara att fylla med favoritdrickan och sticka i ett sugrör! procent av svenskarna tycker att svenskt ursprung är det absolut viktigaste när de väljer kött. Och andelen blir bara fler, år 2013 var mot-svarande siffra bara 36 procent. Källa: HK Scan 10 HEMLAGAT Frida Lindahl, 11 år från Handen ritade det vinnande bidraget som kommer att pryda förpackningen på kycklingkorven. Mindre kött i korven ☞ Allt fler livsmedelstillverkare fokuserar på att vi bör minska konsumtionen av rött kött. Det märks i de nya produkter där delar av köttet bytts ut mot vegetariska alternativ. Garants ekologiska 50/50-korv med hälften kött, hälften grönsaker och baljväxter, är en sådan produkt. Scan har lanserat Korvish och Järpish som helt enkelt är korv och järpar med både kött och grönsaker. Och från Lithells och Kronfågel finns nu kycklingkorv som komplement. Och oavsett korv blir Garants nya brioche-korvbröd den perfekta partnern! På sidan 26 hittar du supergoda toppings för alla sorters korvar!