Primöre r I SÄSONG Syrliga rädisor på krämig burr
ata 4 PORTIONER 10 MIN 4 stora rädisor, gärna watermelon radish 400 g burrata eller mozzarella 1 dl plockade dillvippor 2 msk linfrön 1 ekologisk citron, saften olivolja surdegsbröd till servering Rostade morötter med blastpesto och rostat bovete 4 PORTIONER SOM TILLBEHÖR 20 MIN 30 MIN I UGNEN 1 bunt ekologiska morötter med blast 3 dl helt bovete, kokt 2 msk rapsolja 3 msk rostade sesamfrön 1. Dela burratan. Skiva rädisan tunt och fördela med dillvipporna på burratan. Mortla linfröna och lägg på. Ringla på citronsaft, olivolja, salt och peppar. Servera med brödet. Bibimbap med ägg och chilimajonnäs 4 PORTIONER 15 MIN 2 stora morötter, gärna olika färger 6 rädisor 2 tsk risvinäger 2 tsk saft från färsk ingefära 1 80 g böngroddar, förvällda 2 tsk sesamolja 2 tsk fisksås 2 mogna avokado 2 salladslökar 4 ägg, kokta 1 tsk sesamfrön 2 krukor koriander och eller thaibasilika 2 dl salta jordnötter 1 lime 6 dl svart ris eller råris, kokt CHILIMAJONNÄS 1 dl majonnäs 2 -4 tsk stark chilisås, t ex sriracha 1. Hyvla morötterna och rädisorna tunt. Blanda med vinäger och ingefära. Blanda bön groddarna med sesamolja och fisksås. Tärna avokadon och pressa på limesaft. Skär resterande lime i klyftor. Strimla salladslöken. 2. CHILIMAJONNÄS: Blanda majonnäs och chilisås. Dela äggen och strö på sesamfrön. 3. Lägg upp allt på ett fat eller i en djup skål och servera genast. BLASTPESTO 3 dl morotsblast eller rucola 1 dl persilja 3 msk rostade solroskärnor eller mandel 2 dl olivolja 1 stor vitlöksklyfta 1 tsk salt 1. Sätt ugnen på 210 . 2. Rör ihop ingredienserna till misoglazen. Skär av morotsblasten. Skrubba morötterna och blanda med misoglazen. Rosta ca 30 min i ugnen tills de är gyllene. Vänd efter halva tiden. 3. Rosta bovetet i rapsoljan i medelvarm panna knaprigt, ca 15 min. 4. PESTO: Strimla blast och persilja. Riv vitlöken. Mortla solroskärnorna med tsk olivolja. Häll i en skål. Mortla persilja och blast på samma sätt. Lägg över i samma skål och blanda ner vitlök, salt, resten av oljan. Smaka av med citronsaft. 5. Lägg bovetet på ett fat och lägg på morötterna. Toppa med pesto, sesamfrön och peppar. 1-2 msk citronsaft svartpeppar MISOGLAZE 1 msk ljus misopasta eller grönsaksbuljongpulver 1 tsk sesamolja 1 msk honung 2 msk tamari eller ljus soja juice av 1 liten apelsin 3 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger med lite socker 1 msk kokosolja HEMLAGAT 15