Primöre r I SÄSONG Grillad morotsfalafel med rädi
stzatziki PORTIONER 30 MIN 30 MIN VILA 600 g morötter 1 burk avrunna kikärtor 2 msk chiafrön 3 msk kokande vatten z est och saft av 1 ekologisk citron 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 1 dl persilja 1 ägg 50 g havregryn 1 tsk curry 1 tsk malen spiskummin 1 tsk malen gurkmeja tsk malen ingefära -1 tsk chiliflingor salt och peppar 2 msk hackade pistagenöttertter TILL SERVERING: salladsblad 8 pitabröd 1 -2 röda chili, skivade myntablad 1. Riv morötterna och krama ur. Mosa kikärtorna. Mortla chiafröna i vattnet och 2 msk citronsaft. Finhacka lök, vitlök och persilja. 2. Blanda morötter, kikärtor, chiafrön, lök, vitlök, persilja, ägg, havregryn och torkade kryddor till en smet. Låt svälla i kylen 30 min. 3. Forma 25 bullar och tryck ihop noga. Pensla båda sidor med lite olja och grilla några minuter per sida eller stek i olja. 4. RÄDISTZATZIKI: Riv rädisorna grovt och vitlöken fint. Strö på en nypa salt, låt stå 5 min. Krama ur. Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Toppa med pistagenötter. 5. Servera falafeln i pitabröd med tzatziki, sallad, chili och mynta. Haloumispett 4 tsk flingsalt 2 msk olivolja RÄDISTZATZIKI rädisor 1 vitlöksklyfta 2 dl grekisk yoghurt 2 tsk torkad mynta tsk flingsalt med ljummen citrondressing 4 PORTIONER SOM TILLBEHÖR 15 MIN RÄDISOR 8 grillspett träspett måste blötläggas 2 pkt haloumi 24 rädisor 2 msk olivolja 2 tsk flytande honung 1 ekologisk citron olivolja salt och peppar 1. Skär haloumin i bitar. Blanda rädisorna med olivolja, honung, salt och peppar. Varva rädisor och haloumi på spetten. Spara dressingen. 2. Halvera citronen och grilla med spetten på medelvarm grill 3–5 min. Vänd spetten, ta bort citronen. Pressa citronsaften i dressingen. Smaka av med salt och peppar. Servera genast! 1 Köpa Rädisor odlas i södra Sverige, men importeras under hela året. Ta bort blasten så håller de längre. De är rika på vitamin C och B6 och finns i olika varianter, även om vi oftast bara ser en sort i svenska butiker. Den lite skarpa smaken kommer från senapsoljan som finns i rädisan. 2 Tillaga Även rädisors blast går att äta, om du köper ekologiskt. Koka gärna blasten för att bli av med den sträva känslan, och servera i sallad. Färska Rädissmör 4 PORTIONER 10 MIN 8 rädisor 125 g osaltat smör, rumstempererat flingsalt och peppar surdegsbröd eller fröknäcke 1. Grovriv rädisorna och krama ur vätskan. Mixa rädisor och smör. Smaksätt med salt och peppar och servera med brödet. rädisor är ljuvliga att koka och servera med smör och salt. Tycker du att rädisor smakar bittert? Rosta med olivolja och salt på 225° i ca 15 minuter, så blir de rundare i smaken. Prova också att pickla! 3 Servera Rädisor äts mest råa, tunt skurna ger de krispighet till sommarens potatissallad. Lufttorkad skinka, gräslök, Västerbottensost och citron är några av rädisans smak kompisar. Rivna gör de sig bra i röror och såser, och grillade är de supergoda! HEMLAGAT 21